Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Za Pannou Marií i za koláči


Z diecéze
Datum:

V Koclířově u Svitav, v národním centru Českomoravské Fatimy, se lidé občerstvují nejen na duchu. Vyhlášeným cílem poutníků a dalších návštěvníků se totiž staly i fatimské pekařské a cukrářské výrobky.

V roce 1995 přijal Fatimský apoštolát nabídku Školských sester a převzal opuštěný klášter v Koclířově. A to byl začátek nejen působení Fatimského apoštolátu, ale také celkové obnovy kláštera a celého areálu o pěti hektarech. Postupně se z Koclířova stalo moderní poutní místo se zázemím pro poutníky, s kapacitou 120 lůžek ve standardních pokojích s příslušenstvím, stravováním. Přímo v hlavní budově kláštera byla zřízena kavárna, později také výrobna cukrárny, která je nyní i tak trochu vlajkovou lodí ČM Fatimy. „Cukrárna neznamená jen zákusky, ale vše, co přijde každému vhod, když navštíví Koclířov. Ubytovaní poutníci rádi zakouší chvíle, kdy si mohou v klášterní kavárně dát příjemné občerstvení všeho druhu. Sortiment je velmi široký, kromě klasických zákusků  jsou to vyhlášené fatimské koláče, jablkové štrůdly, máslové trubičky plněné sněhem či karamelem, ale také různé druhy teplých i studených nápojů. Unavený poutník se u nás občerství mimo jiné i obloženými chlebíčky či polévkami . Tradiční objednávky vánočního cukroví překračují stovky kilogramů. Mnozí objednávají zákusky na své rodinné slavnosti a oblíbené jsou velikonoční perníkové variace či nyní v Roce sv. Josefa také "perník svatého Josefa z Hřebče“, popsala lidmi kvitovanou aktivitu Hana Frančáková.

Se svými vyhlášenými produkty vyjíždí fatimští i na farmářské trhy, prioritou ale zůstává uspokojení poptávky těch, kteří do Koclířova přijíždějí. „Naše obětavá Drahuška bere každou neděli vozík, aby rozvezla, a to i v době pandemie, zákusky v hygienických krabičkách do jednotlivých domů v obci. Stoupá tak prestiž Fatimy mezi  obyvateli Koclířova a okolí, kteří se běžných poutních programů neúčastní. Často se stává, že do Koclířova přijede někdo, kdo chce vidět, kde se pečou koclířovské koláče, které mu tak chutnají. Navštíví kostely, projde si areál a příště přiveze své blízké a zase se vrací“,  dodala ještě Hana Frančáková, podle které v tomto provozu nerozhoduje cena, ale spokojenost zákazníků. A ta nebude malá, neboť během pandemie stála cukrářská výrobna před  uzavřením – nebylo komu prodávat. A v tu chvíli přišel od spokojené zákaznice finanční dar s výzvou, aby nezavírali cukrárnu, aby vydrželi. „Jednou jsem jela domu k rodičům a zjistila, že už zákusky v naší cukrárně nejsou. Nakoupila jsem je tedy cestou v jiné cukrárně a tatínek tehdy poznamenal, že jsme se hodně pohoršili… Proto nechceme zákusky dovážet, ale vyrábíme je sami podle našich receptur“, řekla Lenka Palkovičová, vedoucí koclířovského cukrářství.  A jestli cukrářky a pekařky baví cele dny se „patlat“ s těsty? „V každém zaměstnání jsou činnosti, které baví, ale je potřeba dělat i ty činnosti, které až tak příjemné nejsou. Když je ale odezva, že lidem chutná, hned je vše příjemnější. Nejraději připravujeme těsta na perníky, vánoční cukroví a koláče. Koláče jsou nejlepší, když je můžeme dát přímo z pece na tác a nabídnout ještě teplé hostům. A když vidíme, že je vitrína v pátek, než odejdeme domů, plná různého druhu našeho sortimentu, máme radost. Je to něco, co umíme. Už máme svůj styl a těší nás, když lidem naše výrobky chutnají“, přiznala Petra Štoudková, kterou Hana Bartošová doplnila: “Stává se, že je práce velmi vyčerpávající, hlavně, když pečeme koláče na První soboty a končíme po několika dnech dlouhých směn. Ale když pak potkáme paní, která nás pochválí, zapomeneme i na naše bolavé nohy – za ty roky jsme se tu nastály hodiny a hodiny při pečení, zdobení a míchání. A v našem věku je to už znát.“

Činnost Světového apoštolátu Fatimy (původně Blue Army - Modré armády Panny Marie) působícího v desítkách zemí světa, byla ustanovena v ČR v době po sametové revoluci na jaře 1990, kdy se obnovila činnost Církve v plném rozsahu po mnohaleté komunistické diktatuře. Českomoravská Fatima svoji činnost započala v Třebíči a následně přesídlila do Koclířova. Více o činnosti ČM Fatimy zde.

Na snímku Hana Bartošová a Petra Štoudková při zdobení perníků.