Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zrušení Vánoc? Vatikán k navrženému dokumentu Evropské unie


Z Vatikánu
Datum:

Vyjádření státního sekretáře Svatého stolce kardinála Pietra Parolina k nedávnému dění na půdě evropského parlamentu.

„Kdo jde proti realitě, vystavuje se vážnému nebezpečí.“ Státní sekretář Svatého stolce, kardinál Pietro Parolin, se v rozhovoru pro vatikánská média vyjádřil k novému dokumentu Evropské komise, který vyzývá, aby se nepoužívala slova a jména jako Vánoce, Maria nebo Jan. Zmíněná evropská instituce pak učinila krok zpět a dokument stáhla.

Massimiliano Menichetti, Vatikán

Komunikační příručka Evropské unie, která vyzývala k inkluzi a navrhovala vyhnout se některým slovům, jako je "slečna" a "paní", ale také "Vánoce", a jménům  "Marie" nebo "Jan", byla stažena. Komisařka pro rovnost Helena Dalliová oznámila: "Tyto obavy prověřujeme, abychom se jimi mohli zabývat v aktualizované verzi." Dnes dopoledne se k této záležitosti vyjádřil státní sekretář kardinál Pietro Parolin, který vysvětlil, že bohužel existuje tendence vše standardizovat bez respektu k oprávněným rozdílům, což v konečném důsledku hrozí zničením člověka.

Vaše Eminence, co si o této záležitosti myslíte? Proč se to děje?

„Domnívám se, že snaha o odstranění veškeré diskriminace je správná. Je to cesta, kterou si stále více uvědomujeme a která se musí přirozeně promítnout do praxe. Podle mého názoru toto však rozhodně není způsob, jak tohoto cíle dosáhnout. Protože nakonec hrozí zničení, zničení člověka, a to ve dvou hlavních směrech. První je diferenciace, která charakterizuje náš svět: bohužel se zde vyskytuje tendence vše standardizovat a nerespektovat ani oprávněné rozdíly, které se přirozeně nesmějí stát opozicí nebo zdrojem diskriminace, ale musí být integrovány právě proto, aby se budovalo plné a integrální lidství. Druhým je zapomínání toho, co je skutečností. A kdo jde proti realitě, vystavuje se vážnému nebezpečí. A pak je tu popírání našich kořenů, zejména pokud jde o křesťanské svátky, a také křesťanský rozměr naší Evropy. Samozřejmě víme, že Evropa vděčí za svou existenci a identitu mnoha přínosům, ale rozhodně nesmíme zapomínat, že jedním z hlavních přínosů, ne-li tím hlavním, bylo samotné křesťanství. Proto ztráta rozdílnosti a kořenů nakonec ničí člověka.“

Více na vatican.news