Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Věda, víra, skauting s hokejistou Dominikem Haškem


Z diecéze
Datum:

Už v sobotu ve Skutči přednášky inspirativních osobností.

 V Kulturním klubu Skuteč vystoupí 24.2. 2024 hokejista Dominik Hašek, řeholnice Gratia Štulířová, přírodovědec a fotograf Petr Jan Juračka, děkan UHK Josef Hynek. Ředitel Paměti národa Východní Čechy Michal Bureš povede diskusi se skautem a politickým vězněm Jiřím Lukšíčkem – Rysem.

Přednášky a diskuse se konají celou sobotu. Vstupné je 100 korun pro dospělé a 70 korun pro děti do 15 let. Kompletní program semináře je dostupný na stránkách els.skauting.cz/seminar-skutec/, kde je možné se také předem zaregistrovat a zajistit si oběd za 130 korun. Účastníci mohou navštívit celý program nebo jen část. Zváni jsou nejen skauti ale i široká veřejnost.

Seminář pořádají Junák – český skaut, středisko Ležáky Skuteč, Ekumenická lesní škola a římskokatolická farnost Skuteč.

Sestra Gratia Štulířová je řeholnicí kongregace Školských sester sv. Františka. Společně s ostatními řádovými sestrami spravuje klášter v Hoješíně, který nabízí duchovní program pro rodiny a mládež. O své duchovní cestě bude hovořit v přednášce Sestra Gratia Štulířová boří mýty o řeholním životě.

Pozvání na seminář přijal olympijský vítěz a vítěz Stanley Cupu Dominik Hašek. Úspěšný hokejový brankář, který zahájil svou kariéru v týmu Tesla Pardubice, v současnosti na veřejnosti vystupuje jako obhájce zákazu startu ruských sportovců na mezinárodních soutěžích. Ruští sportovci podle něj totiž reprezentují nejen svou vlast, ale také její válečné zločiny na Ukrajině.

Petr Jan Juračka působí na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Kromě vědy se také zabývá fotografováním fotoaparátem i dronem. Jako horolezec drží i světový rekord v létání s dronem v nejvyšší nadmořské výšce. Ve své přednášce s názvem Něha Himálaje popíše své expedice na horu Ama Dablam a osmitisícovku Manáslu.

Jiří Lukšíček se skautskou přezdívkou Rys se narodil v roce 1933 v Praze. Od roku 1945 byl skautem a po roce 1948 se zapojil do odbojové protikomunistické skupiny. Za její činnost byl souzen a několik let vězněn v pracovních lágrech. Jeho životní příběh bude na skutečském semináři společně s ním odhalovat i ředitel Paměti národa Východní Čechy Michal Bureš.

Děkan Fakulty informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové profesor Josef Hynek je propagátorem vědy o selhání. Chyby jsou podle něj běžnou součástí života a je potřeba se s nimi naučit pracovat, abychom se z nich mohli poučit. Je proto užitečné analyzovat příčiny selhání a kategorizovat je. Společně s Tomášem Studeníkem o tom napsal knihu Umění neúspěchu.