Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Ve Vatikánu probíhá generální shromáždění Synody o synodalitě církve


Z Vatikánu , Synoda 2021-2024
Datum:

Více než 400 delegátů se shromáždilo ve Vatikánu, aby se věnovali Synodě o synodalitě.

Rozděleni do menších skupin už debatovali o první části Instrumentum laboris, dokumentu, podle kterého se řídí diskuse během téměř měsíčního shromáždění.

Hlavní otázkou pro první část debat v pracovních skupinách, byla reflexe nad tím, k jaké církvi patřím a na základě obsahu pracovního dokumentu Instrumentum laboris měli účastníci definovat, jaké charakteristické znaky synodální církve jsou silnější, které si zaslouží větší uznání nebo by měly být zvláště zdůrazněny či prohloubeny.

"Protagonistou synody nejsme my, ale Duch Svatý," řekl papež ve svém úvodním projevu na zahájení XVI. řádného Generálního shromáždění biskupské synody, které se bude konat ve dvou zasedáních s ročním odstupem: první od 4. do 29. října 2023, druhé v říjnu 2024.

Svatý otec na začátku svého projevu přivítal všechny přítomné a poděkoval jim za jejich práci. Připomněl iniciativu papeže sv. Pavla VI., který po Druhém vatikánském koncilu zřídil Generální sekretariát synody, aby usnadnil konzultace biskupské synody. Připustil, že církev nebyla vždy připravena na tento rozhovor, ale že je pro světové biskupy a Boží lid stále důležitější mluvit o synodalitě.

"Není to snadné, ale je to krásné," řekl a shromážděným doporučil, aby si přečetli sbírku patristických textů, které jim pomohou při nastoupení synodální cesty. "Duch Svatý nás vede za ruku a utěšuje nás", řekl František. 

Svatý otec vyzval shromážděné k práci na jednotě církve a zdůraznil, že jednota nevyhnutelně ponechává prostor pro pestrost názorů. Naznačil, že pokud synodu dokončíme všichni stejným způsobem, bez rozdílných názorů, pak to není synoda. Varoval před nesprávnou interpretací synody a uvedl, že není parlamentem, ani setkáním pro pastoraci církve.

Papež František pochválil média za dobrou práci, kterou odvádí, ale zároveň vyjádřil politování nad tím, že se občas zaměřují na ožehavá témata. Vyzval je, aby se více snažila zprostředkovat zájem církve o naslouchání.

Ústřední postavení Krista - vůdčí nit synody

Před papežovým vystoupením začal obřad ve vatikánské aule Pavla VI. pozdravem předsedy delegátů, koptského katolického patriarchy Ibrahima Isaaka Sedraka z egyptské Alexandrie, který zdůraznil, jak Pán stále projevuje svou lásku k církvi a inspiruje synodu.

Patriarcha Sedrak uvedl, že tento synodální proces nebyl vždy jednoduchý, zejména na začátku, ani přehledný, protože tato Synoda o synodalitě byla připravována jako konzultace věřících, každého pokřtěného, každého s jeho vlastním charismatem, a to způsobem ještě živějším, skutečnějším a konkrétnějším.

"Svět od nás očekává svědectví o vzkříšeném Kristu, o životě a naději. Nechť je tedy ústřední postavení Krista vůdčí nití této synody. Ať je alfou a omegou našich diskusí, ať je světlem, které ozařuje naše debaty. Modlím se, aby se synodě podařilo dosáhnout jejího cíle," zdůraznil Sedrak.

Společenství, které se rozšiřuje

Hlavní relátor synody, kardinál Jean-Claude Hollerich, představil modul B1 Instrumentum laboris, pracovního dokumentu, který slouží jako osnova pro práci delegátů Synody o synodalitě. Tématem modulu B1 je: “Společenství, které se rozšiřuje: Jak můžeme být plněji znamením a nástrojem sjednocení s Bohem a jednoty celého lidstva?“

Kardinál Hollerich delegátům zopakoval, co je čeká: "Budeme pracovat v menších skupinách, kde nasloucháme jeden druhému a Duchu Svatému. Každá skupina připraví závěry jejich diskuze, které mluvčí skupiny odprezentuje přítomným delegátům. Zaměří se především na nejdůležitější body," řekl kardinál.

Zdroj: Vatican News