Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Úterý po 5. neděli postní


Postní doba 2024
Datum:

Jan 8,21- 30

Ježíš řekl farizeům: „Já odcházím. Budete mě hledat, ale zemřete ve svém hříchu. Kam jdu já, tam vy přijít nemůžete.“ Židé říkali: „Chce si snad vzít život, že prohlašuje: »Kam jdu já, tam vy přijít nemůžete«?“ A on jim řekl: „Vy jste zdola, já jsem shora. Vy jste z tohoto světa, já z tohoto světa nejsem. Proto jsem vám řekl, že zemřete ve svých hříších. Ano, jestliže neuvěříte, že jsem to já, zemřete ve svých hříších.“ Zeptali se ho: „Kdo (tedy) jsi?“ Ježíš jim odpověděl: „Stále vám to říkám. Měl bych o vás hodně co mluvit a co soudit; ale ten, který mě poslal, je pravdivý, a já mluvím k světu to, co jsem slyšel od něho.“ Nepochopili, že k nim mluvil o Otci. Ježíš jim řekl: „Až povýšíte Syna člověka, tehdy poznáte, že jsem to já a že sám ze sebe nic nekonám, ale tak mluvím, jak mě naučil Otec. A ten, který mě poslal, je se mnou. Nenechal mě samotného, protože já stále konám to, co se mu líbí.“ Když tak mluvil, mnozí v něho uvěřili.

Během své mnohaleté učitelské praxe neustále slýchám otázky: „K čemu mi toto bude? Proč se mám danou věc učit? Jaký má smysl věnovat svoji energii na to, abych se danou problematikou hlouběji zabýval? K čemu ji ve svém budoucím životě využiju?“

Někteří takto hledají způsob, jak se edukačnímu procesu co nejvíce vyhnout. Ale vždy v těchto otázkách cítím ještě něco více. Silně vnímám, že studenti chtějí své úsilí věnovat tomu, co bude pro jejich další život prospěšné a užitečné. Hledají něco, co pro ně bude mít opravdovou cenu.

I my si často klademe otázky, jaký smysl mají věci, které děláme. Ale mnohdy nenacházíme odpověď. Zabýváme se mnoha jednotlivostmi, necháváme se zahltit každodenními starostmi a úkoly, jejichž tíha nás drtí.Nemáme čas se za- stavit a ztišit.Ježíš v dnešním evangeliu říká: „Vy jste zdola, já jsem shora.“ A i nám by možná pro- spělo, kdybychom náš život viděli více „shora“ či více „od Otce“. Snažme se vnímat věci okolo nás s Ježíšovým nadhledem a jeho perspektivou.

Ježíš nechápavým farizeům odpovídá: „Stále vám to říkám.“ V této větě často slyším sebe či jiné učitele a vychovatele, jak říkají: „Stále dokola Ti to říkám.“ V evangeliu se píše, že farizeové to přesto nepochopili, nebo to spíše nechtěli chápat. Tito učitelé zákona měli ve všem jasno. Farizeové i my jsme často zatvrzelí ve svém hříchu. Apoštol Pavel (Gal 6,14) říká, čím se chlubí, a také my se tím můžeme chlubit, totiž svými hříchy. Vždyť nemáme nic jiného, čím se chlubit. Taková je naše bída. Ale díky Božímu milosrdenství se chlubíme ukřižovaným Kristem.

Ježíš nám dnes poodhaluje to veliké tajemství, odkud přišel a kým doopravdy je. Kristus nám ukazuje, že jedinou cestou k Bohu Otci je on sám: „Já jsem ta cesta, pravda a život, nikdo nepřichází k Otci než skrze mne. Kdybyste mě znali, znali byste i mého Otce.“ (Jan 14,6). Zde se jasně dozvídáme, že jediným zdrojem pravého poznání je Ježíš.

Dnes mnoho lidí hledá Boha, ale nechce k němu přijít skrze Ježíše Krista. Pro mnohé musí mít i náboženství prvky pohodlnosti, nezávaznosti. Náboženství máme jako talisman, který má chránit člověka před neštěstím.

V dnešní době často hledáme rychlou odpověď v moderních technologiích. Neznáme-li na něco odpověď, začneme lovit mobil, doma sedneme k počítači a hledáme informace na internetu apod. Chceme-li ale získat hlubší poznání, musíme se na chvíli zastavit a ztišit.

Nehledejme ve svém životě jen rychlé a snadné odpovědi, ale ztišme se a hledejme odpovědi na naše otázky v nitru našeho srdce, v tichém vánku, ve kterém promlouvá Bůh (1 Král 19,13n).

Na konci dnešního evangelia čteme: „Když tak mluvil, mnozí v něho uvěřili.“ A Ježíš říká těm, kteří uvěřili: „Poznáte pravdu a pravda vás učiní svobodnými.“ (Jan 8,32). Nenechme se zahltit starostmi tohoto světa a osvoboďme se od všeho, co nás vzdaluje od Krista. Zkusme se na chvilku ztišit a hledejme v tichosti Ježíše, který nám chce ukázat smysl naší cesty a který sám je tou pravou cestou. A zkusme pro tuto cestu nadchnout i lidi, kteří jsou kolem nás anebo spíše hned vedle nás.

Pavel Nix

 ×××

Prosíme tě, Bože, dej nám vytrvalost v plnění tvé vůle, abychom svým životem vydávali o tobě svědectví, a tak aby i v naší době stále více lidí nacházelo cestu k tobě. Skrze tvého Syna…

(Vstupní modlitba)