Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Úspěšný seminář o evangelizaci


Z diecéze , Evangelizace
Datum:

lektori_seminar

V sobotu 12. 3. proběhl v Novém Adalbertinu v Hradci Králové celodenní Seminář o evangelizaci. Jeho heslem bylo „Vy jim dejte najíst!“ (Mk 6,37).

Celá akce začala modlitbou chval, kterou vedla chválová kapela Jiřího Hubálka. Následně účastníky přivítal generální vikář Mons. Jan Paseka a ve své řeči připomněl, že vznik tohoto Semináře sahá do jara 2019, kdy byl zvolen generálním vikářem. Hned v prvních měsících si dal za cíl objet všechny okrskové vikáře a diskutovat s nimi o nejpalčivějších tématech v diecézi. Z analýzy těchto diskuzí vzešla potřeba většího důrazu na pastoraci kněží a hned poté právě práce na evangelizaci.

Během dopolední programu proběhla také přednáška P. Jana Linharta, kterému leží evangelizace na srdci po celý jeho kněžský život, a také se o ni dlouhodobě snaží všude tam, kde se nachází.  Ať už je to ve farnostech, nebo třeba v Teologickém konviktu, kde léta působil. Mezi mnoha dalšími podněty zde zaznělo, že „okolní svět hladoví. Podle mnohých svědectví i průzkumů není pravda, že svět na nás křesťany není zvědavý. Obvykle se na nás ostatní dívají s despektem a považují nás za pokrytce, kteří nežijí to, co říkají… ale kdesi uvnitř nich je skryta otázka a možná i touha, aby křesťané, církev a Bůh měli pravdu. A to je pro nás velký závazek.“ (Text celé přednášky je ke stažení na konci článku.)

Poté už následovala přestávka na kávu a zákusek, během které se účastníci zapisovali na dopolední a odpolední workshopy. Mohli si vybírat z osmi workshopů, zaměřených "dovnitř" farnosti nebo "ven", k nevěřícím. Největší účasti se těšily workshopy Biblické trio, Večery chval, Společenství u nemocných a  „Když jsem v tom sám“.

Na závěr v kostele Nanebevzetí Panny Marie proběhla adorace doprovázená chválovou kapelou a modlitbami členů komunity Chemin-Neuf. Semináře se zúčastnilo více jak 120 účastníků.

A jak Seminář hodnotí účastníci?

  • Seminář jsem bral tak, že se podívám, co všechno se dá dělat za aktivity a v budoucnu bych je mohl dělat nebo vést. Odcházím hlavně povzbuzený, že se něco děje, a že i já, když budu mít prostor, můžu něco dělat. (Daniel Kreisinger)
  • Ze semináře s Janou Sieberovou o duchovním doprovázení nemocných jsem si – mimo jiné – odnesla důležitost modlitby s nemocnými a za nemocné. (…) Byl pro mě impulsem k tomu, abych nabídla modlitbu třeba při návštěvě nemocných a starých blízkých lidí. Na workshopu otce Tomáše („Když jsem v tom sám“ ) jsem cítila jeho velkou bolest z různých zranění a bolestí lidí v různých farnostech. Sama jsem pocítila velikou vděčnost za všechny aktivity v naší farnosti, za otevřenost a vstřícnost kněží, s kterými se setkávám, za to, že se nebojí otevřít své farnosti různým aktivitám laiků, že zapojují farníky do nejrůznějších aktivit. A pro sebe úkol - být vnímavá k lidem přicházejícím do farnosti, nebát se je oslovit. (Ludmila Cinerová)
  • Seminář mi dal hodně podmětů k přemýšlení, jak se třeba jednou v budoucnu můžu dál rozhodovat. A že evangelizovat můžu svým životem a nemusím „násilím“ burcovat lidi okolo sebe, a určitě mě znovu utvrdil v tom, že jakákoliv modlitba má smysl. Doufám, že nám to s manželem dodá také odvahu vytvořit nějaké společenství u nás ve farnosti, ve které jsme krátce. (Miroslava Klingerová)

Fotogalerie z akce je dostupná ZDE.