Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Úspěšné Diecézní setkání mládeže


Z diecéze
Datum:

Sice virtuálně, přesto spolu.

V sobotu 27.3. se uskutečnilo Diecézní setkání mládeže s královéhradeckým biskupem Janem Vokálem. Z důvodu protipandemických nařízení vlády se tentokrát konalo netradičně on-line. Po mnoha letech, kdy se otec biskup scházel s mládeží při mši svaté v katedrále Svatého Ducha a na dalších místech v Hradci Králové, se muselo setkání přesunout do virtuálního prostředí.

Přípravy

Už od konce roku 2020 bylo jasné, že nebude možné realizovat setkání tradičním stylem. Po lednové debatě s kaplany pro mládež a zástupci vikariátů vyvstala myšlenka uspořádat setkání v jednotlivých vikariátech zvlášť a částí společného programem se propojit. Na začátku března se však ukázalo, že ani fyzické setkání mladých ve vikariátech nebude možné. Natočilo se tedy video, které program z hradecké Filharmonie nahradilo a zároveň bylo pro mládež povzbuzením a inspirací do všedních dní. S přihlédnutím k Roku sv. Josefa bylo zvoleno motto setkání „Když se Josef probudil ze spánku… (Mt. 1.24)“. Vznik videa, za velkého úsilí členů Diecézního centra pro mládež a Diecézního centra života mládeže Vesmír, inspiroval apoštolský list papeže Františka Patris corde a také aktuální situace, kterou mladí lidé prožívají ve svých rodinách. Ve videu zazněla mimo jiné svědectví učitelů o životě v on-line výuce, mladých párů, které jsou od sebe nařízeními dlouhodobě odloučené a seniorů, kteří mladým předávají svou životní zkušenost. Půlhodinové video je i nadále ke zhlédnutí na Youtube kanálu DCM Hradec Králové.

Pohledem P. Tomáše Hoffmanna

„Je to pro nás velmi silná zkušenost v mnoha rovinách. Jak zaujmout na půl hodiny mladého člověka, aby vydržel dokoukat do konce a přitom to nebyla  jen legrace bez ducha, aby bylo to přitažlivé – pro něho koukatelné, aby obsahovalo nosné poselství, včetně slova biskupa jako apoštola, svědectví, neboť víme, že ta oslovují nejvíce,  a samozřejmě nosný dějový rámec. A hlavně, aby to celé bylo o životě! O životě mladého člověka a se správnou formou nabídky nikoho jiného než samotného Ježíše: Zkus to jít životem se mnou! Může to být dobrý. Musím říci, že šlo o tři týdny intenzivní práce pro naše týmy, počínajíc hledáním nápadu, rámce, formy, a pak samo provedení. Pro nás, tým z DCM a DCŽM Vesmír, to byla silná zkušenost. Zpočátku i plná napětí, nedorozumění, nových začátků, bojů umět ztratit svůj nápad, vzít za svůj nápad kolegy. Zatím se nám snad zdá, že se Pán oslavil. Jemu v první řadě, ale i mnoha lidem, kteří byli ochotni jít s kůží na trh, veliký dík. Vnímali jsme jako velikou věc, že se do příprav setkání touto formou aktivně zapojila řada mladých lidí z vikariátů, včetně řady kněží, kteří by do Hradce za normálních okolností „pouze“ přijeli. Za to jim všem veliký dík. Diecézko tak stálo na iniciativě, připravenosti, nápadech mnoha lidí. Což je skvělé. Zakusili jsme společenství jinak“, řekl po skončení netradičního Diecézního setkání P. Tomáš Hoffmann.

Průběh setkání, komentáře zúčastněných

Díky ochotě kaplanů pro mládež a jejich zástupců se podařilo ve více než třiceti farnostech královéhradecké diecéze v sobotu 27.3. sloužit pro mládež mši svatou. Natočené video vidělo na Youtube přes 650 lidí a navíc řada společenství mladých a vikariátů program sledovala společně skrze on-line schůzku. V Hradci Králové se mladí spojili v sobotu dopoledne přes aplikaci Zoom. „Nejprve jsme společně koukli na video, a pak jsme o něm ve skupinkách vedli diskusi. V té naší se nejvíce řešilo svědectví seniorů, které se mě velmi dotklo.“ komentuje situaci Ondra Mařík, zástupce vikariátu. Odpoledne se v kostele Nanebevzetí Panny Marie sloužila mše svatá, při které P. Petr Zadina vyzýval k naději a k čerpání síly z modlitby a svátostí.  „Velice mě zaujalo video, které bylo v této době velice povzbuzující. Ráda jsem se viděla s přáteli, které jsem už dlouho neviděla. Celkové diecézko jsem si velice užila. Díky“, hodnotí setkání účastník ze Studence (vikariát Jilemnice), kde společně v kostele nejprve sledovali video, a před mší svatou prožili i společnou křížovou cestu.

Matyáš Juza z litomyšlského vikariátu prožil diecézko ve farnosti Mladočov. „Slavili jsme mši svatou, hrála schola mladých. Po mši byla pauza na buchty, poté jsme koukali na video a nakonec jsme se ještě rozdělili do diskuzních skupinek, kde jsme odpovídali na otázky z karet Pokec a Boží karty, byla u toho docela sranda. Vše probíhalo v kostele, aby to bylo z epidemiologického hlediska bezpečnější. Ze setkání jsem nadšený, díky Bohu za to a velké díky také organizátorům za nápad udělat diecézko ve farnostech a také za suprové video.“

V rychnovském vikariátu jeden mladý po mši prohlásil: „Myslím, že se takto „diecézka“ zúčastnili i ti, kteří by do Hradce Králové třeba ani nejeli.“ Je pro nás radostí, že video tak mohli vidět i lidé, kteří by se fyzického setkání nemohli nebo nechtěli zúčastnit.

Video ke shlédnutí zde.

Příští setkání

Od roku 1985, kdy papež Jan Pavel II. ustanovil slavení Světových dnů mládeže a vyzval biskupy všech diecézí, aby se se svou mládeží setkávali, byla tímto dnem ustanovena Květná neděle. V letošním roce však papež František vyslovil přání o přesunu slavení Světových dnů mládeže na Slavnost Ježíše Krista Krále. Naplánováno je tak letos ještě druhé Diecézní setkání mládeže a to v sobotu 20. 11. 2021.