Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Sobota po 2. neděli adventní


Advent
Datum:

Připravte se na Vánoce také pomocí tradiční brožury s texty na každý den Adventu, jejichž inspirací byly evangelijní úryvky.

Mt 17,10-13

Když sestupovali z hory, zeptali se učedníci Ježíše: „Pročpak učitelé Zákona říkají, že napřed musí přijít Eliáš?“ Odpověděl: „Eliáš jistě přijde a obnoví všechno. Ale říkám vám: Eliáš už přišel, ale nepoznali ho a udělali s ním, co chtěli. Tak i Syn člověka bude od nich trpět.“ Tehdy učedníci pochopili, že jim mluvil o Janu Křtiteli.

Jsou v životě a manželství chvíle, kdy nevíme jak dál. V našem nejbližším nepoznáváme člověka, kterého jsme si kdysi vzali. Nespočetně pokusů o obnovu nás vysiluje a končíme podráždění, rozladění, bolaví… V jakémsi mylném domnění, že naše vztahy by měly být dokonalé a harmonické, se pak ženeme za fata morgánou, s pocitem, že je naším právem cítit se šťastně.

Je to obludná past, vedoucí jen do ještě většího zoufalství. V našem nejbližším nepoznáváme ani bližního.

V našem manželství tomu nebylo jinak… Zkusili jsme snad už všechno. Cesta ke konci se zdála jistá a jediná možná. Bolavá, ale přesto úlevnější, než představa, že takhle budeme pokračovat…

Vyšším řízením jsme však doslova na poslední chvíli mohli prožít společné chvíle před Bohem a v modlitbě. Dávno jsme se spolu nemodlili. Už hodně let. Měla jsem pocit, že jsem spadla zpátky do Boží náruče. Že ten cizí člověk, který je vedle mne, je mi najednou milejší a bližší. Nemluvila jsem, modlil se (za nás) jen manžel a já u toho prostě byla přítomná. I tak nás to oba proměnilo.

Přeju vám všem nejen v adventním čase, abyste dokázali zase a znovu poznávat cestu společné modlitby a sílu proměny vzájemného vztahu, kterou má.

Alena a Jan Peremští

×××

Modlitba v rodině je přednostní prostředek vyjádření a posílení této velikonoční víry. Je možné nalézt každý den několik minut, abychom se spojili před živým Pánem, řekli mu věci, které nám dělají starosti, modlili se za potřeby rodiny, za někoho, kdo prochází těžkým obdobím, prosili ho o pomoc v lásce, děkovali mu za život a dobré věci, poprosili Pannu Marii, aby nás chránila svým mateřským pláštěm. Jednoduše řečeno: tato chvíle modlitby může přinést rodině velmi mnoho dobra. (Amoris laetitia, odst. 318)

×××

Všemohoucí Bože, kéž v našich srdcích vzejde světlo tvé slávy, a až příchod tvého jednorozeného Syna zapudí všechny temnoty noci, ať se ukáže, že jsme synové světla. Prosíme o to skrze tvého Syna… (Vstupní modlitba)