Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Slavnost sv. Josefa, snoubence Panny Marie


Postní doba 2024
Datum:

Mt 1,16.18- 21.24a

Jakub byl otec Josefa, muže Marie, z které se narodil Ježíš, nazývaný Kristus. S narozením Ježíše Krista to bylo takto: Jeho matka Maria byla za-snoubena s Josefem. Ale dříve než spolu začali bydlet, ukázalo se, že počala z Ducha svatého. Protože její muž Josef byl spravedlivý a nechtěl ji vydat pohaně, rozhodl se tajně se s ní rozejít. Když už to chtěl udělat, zjevil se mu ve snu anděl Páně a řekl: „Josefe, synu Davidův, neboj se k sobě vzít svou manželku Marii. Vždyť dítě, které počala, je z Ducha svatého. Porodí syna a dáš mu jméno Ježíš; on totiž spasí svůj lid od hříchů.“ Když se Josef probudil ze spánku, udělal, jak mu anděl Páně přikázal.

V liturgii hodin, v modlitbě se čtením, je pro slavnost svatého Josefa vybrán úryvek z kázání sv. Bernardina Sienského. Bernardin podtrhuje Josefovu velikou svědomitost při každodenním plnění jeho největšího životního úkolu, totiž být věrným strážcem a průvodcem lidí, kteří mu byli svěřeni do péče a ochrany. A ještě jednu věc zmiňuje sv. Bernardin. Skrze osobu Josefa a pod jeho ochranou byl Ježíš řádně a počestně uveden do světa.

Z životního příběhu Josefova víme, jak těžké měl rozhodování ve chvílích, kdy přemítal o Mariině požehnaném stavu. Jistě ho mučily myšlenky o nevěře, přicházely obavy z reakce vnějšího okolí, strach z lidské zloby. A to vše musel „napravit“ anděl, který pomohl Josefovi v rozhodnutí. A od té chvíle položil Josef (jak se říká) ruce na kleče pluhu a neotáčel se zpět. Stal se svědomitým a starostlivým otcem rodiny. Z Josefových postojů je vidět také neustálá úcta, kterou měl k těm, o které pečoval.

Ústředním bodem, spojovatelem všech textů na každý den pro letošní postní období je téma výchovy. Výchovy nových generací v rodinách i ve školách. Od svých školních let až do současného již dost zralého věku jsem byl svědkem mnoha pokusů o reformy ve školství, také řady pokusů, jak ozdravit rodinné prostředí, aby rodina dobře plnila svou výchovnou funkci. I v současnosti se oblast Kutnohorska, kde žiji, stala „pokusným králíkem“, laboratoří, ve které se cvičnou reformou hledají nové cesty ke zlepšení českého školství.

Poznal jsem v životě řadu učitelů, vychovatelů, rodičů, kněží, kteří byli či jsou úspěšní ve svých profesních a rodičovských snahách. A všichni bez výjimky a ve velké většině případů zcela nevědomě používali a používají ve své práci a ve svém působení na druhé přístup svatého Josefa. Starostlivost, svědomitost a úctu k lidem, kteří jim byli svěřeni. Vědomí, že dítě, žák, student je partnerem, nikoli hmotou danou mně pod můj vliv, danou mně k formování.

Svatý Josef žil to, že Ježíš mu je „propůjčen“ do jeho působení. Nepoznal jsem ve svém životě jinou metodu, která by přinášela tak dobré plody jako metoda josefovská. Nebojme se ji aplikovat, slovy svatého Bernardina „řádně a počestně uvádět do světa“ nám svěřené nové generace. Cesta sv. Josefa nás nezradí a její výsledky budou nadmíru sladké a trvalé.

Josef Poživil

xxx

Všemohoucí Bože, tys povolal svatého Josefa, aby už od počátku chránil dílo našeho vykoupení; dej, ať tvá církev s jeho pomocí věrně plní svůj úkol při uskutečňování díla spásy. Skrze tvého Syna…

(Vstupní modlitba)