Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Setkání Diecézní pastorační rady


Z diecéze
Datum:

V pondělí 10. října se uskutečnilo setkání Diecézní pastorační rady (DPR) zřízené diecézním biskupem Janem Vokálem jako jeho poradní orgán.

Pastorační rada sestává z křesťanů, kteří jsou v plném společenství s katolickou církví, jak duchovních, tak členů společenství zasvěceného života, tak především laiků. Všichni jsou jmenováni způsobem určeným od diecézního biskupa.

„V průběhu setkání Diecézní pastorační rady si účastníci vyslechli předložení pastorační perspektivy v královéhradecké diecézi. Na ně měl možnost každý reagovat, což se také stalo. Stejně tak měl každý člen DPR možnost sdělit, s jakou pastorační zkušeností přichází z konkrétního koutu diecéze a zároveň přinést pastorační podněty“, přiblížil P. Prokop Brož, rovněž člen pastorační rady v královéhradecké diecézi.

Mezi tématy, která byla diskutována, byl hned na úvod připomenut probíhající synodální proces. Jak řekl biskup Jan Vokál, bude moudré nyní vyčkat, až bude zveřejněn oficiální výstup vlastní biskupské synody, která se uskuteční příští rok ve Vatikánu. Všichni účastníci DPR se shodli, že diecézní část synody přinesla mnoho dobrého již nyní, ale odhalila také mnohá nedorozumění, zejména v komunikaci. Křesťané, kteří jsou jmenováni do pastorační rady, se vybírají tak, aby v radě byla opravdu zobrazena část Božího lidu, která tvoří diecézi, se zřetelem na různé územní části diecéze, na sociální podmínky a povolání, jakož i na účast na apoštolátu, jakou mají jednotlivci sami nebo ve spojení s jinými.

Pastorační rada se ustanovuje na dobu pěti let a svolává se jednou za rok, obvykle ke konci roku. . Uvolněním úřadu diecézního biskupa pastorační rada automaticky zaniká.

S pastorační radou souvisí i s diecézní pastorační plán. Ten je nabídkou různých aktivit a vzdělávacích seminářů, které naplňují hlavní poslání církve. „Pastorační plán vychází především z potřeb lidí daných oblastí - mládež, rodiny, senioři, katecheté, děti, a ze zkušeností, co se osvědčilo v minulosti. Reaguje na situaci ve společnosti a na různá dění ve světě. Důležitým východiskem pro plánování jsou také potřeby církve ať už na diecézní či celostátní úrovni v souladu s posláním České biskupské konference. V neposlední řadě Pastorační plán reaguje na výzvy a podněty papeže Františka a každé z pastoračních center tyto podněty a výzvy dle svých možností do plánovaných aktivit začleňuje“, řekl na téma pastorace generální vikář Mons. Jan Paseka.