Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

S postní brožurou postní dobou


Z diecéze , Postní doba 2024
Datum:

Biskupství královéhradecké připravilo tradičního průvodce předvelikonočním časem.

Úvahou pro den Popeleční středy začíná brožura Půst, kterou již tradičně připravuje pro své diecézany Biskupství královéhradecké. A nejen pro ně, neboť zájem o brožuru vždy přesahuje hranice královéhradecké diecéze. Letošní rok má být dle přání papeže Františka velkou symfonií modlitby, jíž se celá Církev bude připravovat na jubilejní rok 2025, tedy dva tisíce let a čtvrt dalšího století od Kristova příchodu.

“O tuto symfonii se pro nastávající postní dobu pokusili také autoři jednotlivých příspěvků v postní brožuře. Všichni se ve svých textech soustředí na modlitbu jakožto osobní, ale i společný rozhovor Církve s Pánem, píší o vlastní zkušenosti a přinášejí inspiraci nám ostatním”, píše mimo jiné v úvodu publikace diecézní biskup Mons. Jan Vokál a dodává: “Vždy, když se setkám s někým, kdo se nechá již tradiční diecézní brožurou provázet po celé období den po dni, mám velikou radost. Nejen proto, že to svědčí o individuálním úsilí o zlepšení duchovního života, ale také proto, že se denně i na dálku spojujeme nad stejnými texty. V průběhu postní doby je udržování disciplíny duchovního života obzvláště důležitá. Rád bych se přimluvil za to, abyste k rozjímání nad předloženými texty připojili také každodenní modlitbu Růžence, třeba jen jednoho desátku.”

Jednotlivá zamyšlení pro dny letošního postního období vznikala na území naší diecéze i mimo ni, dokonce v dalekém Estonsku. “Tento rok organizuje Biskupství královéhradecké kurz o evangelizaci, jehož účastníci se rovněž zapojili do přípravy brožury Půst. Modlitba je základ pro předávání evangelia a sdílení živé víry s druhými lidmi. Všichni jsme se nechali vést Duchem Svatým, aby nás vedl v našich myšlenkách, nechal nás zakusit pohnutí ducha, dal nám inspiraci k sepsání modlitby, úvahy, meditace nad textem Písma. Moc rád vyjadřuji vděčnost všem autorkám i autorům letošní postní brožury za to, že jako první vykročili na cestu letošního postního putování”, sdělil v souvislosti s tiskovinou P. Prokop Brož, pod jehož vedením brožura vznikla. A jak řekl královéhradecký biskup Jan, ze srdce přeje všem čtenářům brožury, aby na konci postní doby byli duchovně zralejší a pevnější než na jejím počátku.

Jednotlivá postní zamyšlení budou již tradičně zveřejňována na diecézních webových stránkách www.bihk.cz

Postní brožura

Postní brožura - audioverze