Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Projekt Hledámboha.cz


Česko
Datum:

Pomozme najít druhým cestu do Boží náruče.

HledamBoha.cz je český křesťanský spolek, propojený s celosvětově působící organizací Jesus.net. S Markem Chvátalem, ředitelem HledamBoha.cz, jsme si povídali při jeho návštěvě královéhradeckého biskupství.

Mohl byste nám říci, co je cílem činnosti spolku HledamBoha.cz?

Naším cílem je pomoci lidem najít odpovědi na duchovní otázky a udělat další krok při jejich hledání. Máme proškolený tým osobních online průvodců neboli e-koučů. Každý návštěvník webu může požádat o osobního průvodce a spojit se s ním online. E-kouč ho doprovodí na jeho duchovní cestě, nebo ho podpoří modlitbou.

Kdo se na vás nejčastěji obrací a s jakými otázkami?

Dalo by se očekávat, že se na nás budou obracet lidé hlavně s otázkami po Bohu nebo duchovním životě. Nejčastěji za námi však přichází lidé s osobními bolestmi a tragédiemi, na které už nechtějí být sami.

Jakým způsobem e-kouč se svým doprovázeným komunikuje?

Převážně si s lidmi píšeme online. Můžeme se potkat i na Zoomu nebo po čase osobně. Základ naší komunikace stojí na zájmu o druhého a aktivním naslouchání. E-kouče vedeme k tomu, aby se hlavně ptali.

Jak dlouho trvá takové běžné doprovázení člověka?

Průměrná doba našich rozhovorů je v řádu měsíců.

Co je cílem doprovázení?

Pokud má někdo cíl, tak ho má ten hledající, který se na nás obrátil. My vytváříme prostor, kde náš “klient” může bezpečně hledat. Máme radost, když hledající projeví zájem o společenství křesťanů a můžeme posloužit jako most mezi nimi. Respektujeme však, že hledající po nás může chtít jen osobní modlitbu či prostě naslouchání.

Máte nějaký zajímavý příběh hledajícího, kterému jste pomohli?

Napadá mne jeden, který dokresluje význam přítomnosti křesťanů na internetu. Obrátil se na nás hledající s agorafobií. Pro své strachy by se nikdy nemohl odhodlat jít do některé farnosti. Online komunikace tuto překážku ale odstranila. Ještě to umocňuje fakt, že ho doprovázel náš e-kouč, který je invalidní a taky nemůže vycházet z domu.

Můžete napsat něco o složení týmu?

HledamBoha.cz je mezidenominační. Aktivně se na něm dnes podílí čtrnáct denominací. Máme dvojí pravidlo: nepatříme konkrétní denominaci a nevytváříme žádnou církev. Využíváme toho, co nás křesťany spojuje a vytváříme tak most mezi světem hledajících a světem křesťanů.

Jak tento projekt financujete?

Projekt financují štědří dárci z řad jednotlivých křesťanů, církví a nadací. Jiné zdroje příjmu nemáme. Dlužno podotknout, že vše nabízíme zdarma a e-kouči pracují jako dobrovolníci.

Kdo se může stát e-koučem a jak se jím stát?

E-koučem se může stát kterýkoli křesťan, který projeví zájem a absolvuje naše školení. Podrobnosti jsou na internetu: https://hledamboha.cz/projekt/stante-se-e-koucem.

Počet návštěvníků vašeho webu a zájemců o doprovázení roste, co byste v tuto chvíli potřebovali, jak vám mohou lidé nejlépe pomoci?

Očekáváme, že se na nás letos obrátí okolo 4000 osob. Potřebujeme dobrovolníky pro službu e-kouče. Potřebujeme patrony, kteří se budou za nás modlit a podporovat nás finančně. Potřebujeme se potkat s každým čtenářem tohoto článku, abychom mohli najít individuální cestu k tomu, jak sdílet laskavě evangelium v naší zemi.

Staňte se patrony HledamBoha.cz a budete nejinformovanější lidé o této rozvíjející se službě pro sdílení evangelia. https://hledamboha.cz/projekt/byt-patronem-hledamboha-cz