Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Pondělí po 7. neděli velikonoční


Postní doba 2024
Datum:

Tématem letošní brožury Velikonoce je slavnost Seslání Ducha Svatého. Autoři textů jsou naši biskupové a kněží.

Sk 19,1-8

Když byl Apollos v Korintě, prošel Pavel horními kraji a přišel do Efesu. Tam našel některé učedníky a zeptal se jich: „Dostali jste Ducha Svatého, když jste přijali víru?“ Odpověděli mu: „Ale ani jsme neslyšeli, že je nějaký Duch Svatý.“ Řekl pak: „Jak jste tedy byli pokřtěni?“ Oni pravili: „Křtem Janovým.“ Pavel je poučil: „Jan uděloval křest k obrácení a říkal lidu, aby uvěřili v toho, který přijde po něm, to je v Ježíše.“ Když to uslyšeli, dali se pokřtít ve jménu Pána Ježíše. Pavel na ně vložil ruce, a sestoupil na ně Duch Svatý, takže mluvili (neznámými) jazyky a pod vlivem vnuknutí. Těch mužů bylo celkem asi dvanáct. Potom šel do synagogy a po tři měsíce směle vystupoval a přesvědčivě kázal o Božím království.

Apoštol Pavel přichází do Efezu, kde potkává učedníky, kterým zjevně něco scházelo.

Možná radost, možná chvála, možná ovoce či projevy Ducha Svatého vlastní křesťanům

. Dvě Pavlovy otázky stačí, aby se objasnilo, kde tkví problém.

Učedníci patří k Janu Křtiteli a zkušenost s přijetím Ducha Svatého tudíž nemají. V  prostředí ovlivněném židovstvím mohla příprava ke křtu trvat velmi krátce. Vše zde směřovalo k  přijetí Mesiáše (Krista). A tak jsou učedníci pokřtěni ve jméno (jménu) Pána Ježíše, k čemu patří nerozlučně i modlitba o Ducha Svatém, Tak se učedníci v Efezu začali modlit v jazycích a prorokovat. Běžná zkušenost prvotní Církve, Pavel sám píše Korinťanům, že se takto modlí více než ostatní. (o těchto darech najdeš více např. v 1 Kor 14).

Otázky k zamyšlení:

1. Dá se nějak poznat, zda člověk přijal či nepřijal Ducha Svatého?

2. Jsi biřmovacím kmotrem? Jak mluvíš se svým kmotřencem o konkrétním působení Ducha Svatého?

3. Znáš někoho, kdo se modlí v jazycích? Najdi odvahu zeptat se jej, v čem je tato modlitba pro něho přínosem.

4. Znáš někoho, kdo má prorockého ducha? Tedy, někoho, jehož slovo srozumitelným způsobem promlouvá do osobní situace jednotlivce či společenství ve chvíli, kdy je to zapotřebí?

Miloš Kolovratník

 ×××

Prosíme tě, Bože, ať na nás sestoupí síla Ducha Svatého, abychom měli stále na paměti tvou vůli a vždycky podle ní žili. Skrze tvého Syna… (Vstupní modlitba)