Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Les na vlastní kůži


Z diecéze
Datum:

Sáhnout si na les a mnoho jeho tváří si mohli všichni, kdo přišli o víkendu na biskupskou hájovnu.

Lesnicko-myslivecký dětský den uspořádaly na biskupské hájence minulou sobotu pro rodiny s dětmi Diecézní lesy Hradec Králové a Myslivecké sdružení Chrast – Skála. Na 250 účastníků tak mělo možnost podrobněji se seznámit s povoláním lesníka a práci myslivců. „Na naučné stezce, která vedla lesem, si hlavně děti mohly interaktivně osahat les a alespoň část toho, co se dá v lese najít či spatřit. Všichni tak na naučné stezce poznávali druhy stromů, rostlin či zvířat. Atraktivními stanovišti byla především ta se střelbou ze vzduchovek nebo z luku“, popsal část programu zážitkové pedagogiky Pavel Starý, ředitel Diecézních lesů Hradec Králové.

Pořadatelé letos pozvali i sokolníka, který s sebou přivezl čtyři dravce, aby je mohli zájemci pozorovat opravdu zblízka a dozvědět se detaily z jejich chovu a práce s nimi. Stejně tak zastavení u arboristy si užívaly hlavně děti, pro které byla připravena lana na stromech. Zasklený včelí úl přitahoval velmi pozornost, protože dozvědět se od včelaře něco tváří v tvář o životě včel a neriskovat při tom bodnutí žihadlem, bylo atrakcí pro všechny zúčastněné. „Cílem akce je přiblížit veřejnosti obory lesnictví a myslivost, ukázat lidem co to obnáší a představit život lesa a vytvářet pozitivní vztah k lesu, přírodě vůbec“, vysvětlil ředitel Diecézních lesů a dodal, že v současné době ještě stále firma těží stromy, které napadl kůrovec.

Lesnická společnost, která se stará o všechny lesy patřící v královéhradecké diecézi farnostem, kapitulám a Biskupství, dokončuje v současné době i revitalizaci dvou rybníků na Vortové u Hlinska.