Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Kurz duchovní péče ve zdravotnictví


Z diecéze
Datum:

Biskupství královéhradecké otevírá kurz pro dobrovolníky duchovní péče ve zdravotnictví.

V poslední době se ukazuje, že tito dobrovolníci jsou ve zdravotnictví velmi žádaní. Dobrovolník nabízí nemocným lidský zájem vyjádřený osobní návštěvou a přítomností –zpravidla formou rozhovoru, nasloucháním i mlčenlivou přítomností u lůžka, modlitbou, četbou z Bible, zprostředkováním účasti na nemocničních bohoslužbách. Zprostředkovává kontakt s duchovními všech církví a náboženství registrovaných v České republice. Dobrovolník je ochoten všem bez rozdílu věnovat svůj čas, sdílet jejich radosti, ale i starosti, strach, bolest, osamocení, úzkost… Respektuje svobodu nemocného službu přijmout, ale i odmítnout. Naše společnost se příliš nevěnuje posledním věcem člověka, je  zaměřena spíše na výkon, na mnoho aktivit, neumí dobře reagovat na potřeby umírajících, odsouvá je a schovává za plenty do nemocnic. Jen malé procento umírajících lidí zůstává doma, ve svém přirozeném prostředí. Každý člověk, zvlášť těžce nemocný, však potřebuje fyzickou blízkost, dotyk, pohled očí, gesto, které říká, že je milovaný a cenný. A v době umírání potřebujeme bez rozdílu všichni naději a ujištění, že náš život smrtí nekončí, ale pokračuje dál. Hospicová péče je služba, která mění tou nejpřirozenější formou společnost a zanechává v ní to nejpodstatnější – svědectví služby v křesťanském duchu.

Délka kurzu: září – prosinec 2021 (sedm sobot)

Místo setkání: Nové Adalbertinum, Velké náměstí 32, Hradec Králové

Přihlášky zde.  Součástí vyplněné přihlášky pak musí být při jejím podání doporučení duchovního správce.

Termín uzávěrky přihlášek je 12. 7. 2021. Na závěr kurzu získává dobrovolník osvědčení o absolvování.

Dobrá smrt 

Interpret: MUDr. Ondřej Sláma, Ph.D., Marek Chvátal

Tento cyklus chce nabídnout důležité informace pro ty, kteří se musí vyrovnávat s náročnou diagnózou neléčitelné nemoci. V tomto období totiž člověk prochází silnou bouří emocí a bezradnosti. S odborníky, kteří problémy terminální fáze onemocnění řeší běžně v praxi, se budeme snažit vcítit do obtížné situace pacienta a přemýšlet nad tím, co prožívá, jaké může mít před sebou překážky, jak komunikovat s rodinou a jak dojít ke smíření. 

O klinické smrti s Margaretou Johnovou

Psycholožka Margareta Johnová roky zkoumala zážitky lidí, kteří se dostali na hranici života a smrti - prožili klinickou smrt. Co lidé, kteří na krátko opustí tento svět a zase se do něj vrátí, viděli? Jaký fenomén jejich zkušenosti spojuje, nezávisle na jejich věku, vyznání či povaze? O zážitcích blízké smrti si s Margaretou, která mimo jiné na toto téma přednášela společně s americkým psychiatrem Raymondem Moodym, povídá Alžběta Havlová.