Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Konkrétní pomoc ukrajinským válečným uprchlíkům


Z diecéze
Datum:

Královéhradecká diecéze poskytuje ukrajinským občanům postiženým válečnou vřavou maximální možnou humanitární pomoc v koordinaci s Diecézní charitou Hradec Králové.

Biskupství královéhradecké od počátku války na Ukrajině intenzivně vstoupila do okamžité pomoci především matkám s dětmi a seniorům. Veškerá pomoc je koordinována Diecézní Charitou Hradec Králové, aby byla pomoc účinná a adresná. Podle ředitelky Anny Maclové poskytla již do nedělního večera Diecézní charita azyl několika desítkám potřebných a stále připravuje další pro ty, kteří průběžně přijíždějí. Ve spolupráci se spřátelenými institucemi se připravuje možnost ubytovat a zprostředkovat humanitární pomoc všem, kteří o pomoc požádají.

„Biskupství královéhradecké tak dává k dispozici ubytování v Novém Adalbertinu, v Marianu v Janských Lázních,  v Poutním domě na Hoře Matky Boží u Králík či na vybraných farách.  V součinnosti s potravinovou bankou se díky Diecézní charitě dostane komplexní pomoci válkou postiženým obyvatelům Ukrajiny, kteří se vydali hledat útočiště do Královéhradecké diecéze“, řekl k humanitární pomoci v diecézi generální vikář Mons. Jan Paseka. Podobně se zapojí třeba ČM Fatima v Koclířově, kde rovněž poskytnou azyl.

V reakci na eskalaci konfliktu na Ukrajině a velký příliv válečných uprchlíků i do našich regionů zřídila Diecézní charita Hradec Králové speciální infolinku a organizuje pro utečence okamžitou humanitární pomoc. Provoz linky zajišťují pracovnice Integračního centra pro cizince, které pomáhají občanům z Ukrajiny s vyřízením legalizace pobytu, a také registrují nabídky na ubytování a pomoc dobrovolníků. 

Speciální infolinka číslo 737 977 757 na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny je v provozu od pondělí do neděle od 8 do 18 hodin. Lidé se mohou zkontaktovat také emailem na adrese: ukrajina [at] hk.caritas.cz. V této chvíli Charita už registruje desítky nabídek na ubytování v soukromí i v ubytovacích zařízeních.

humanitární pomoci jsou aktuálně nejvíce potřeba léky, hygienické potřeby, přikrývky, karimatky a trvanlivé potraviny. S nabídkou této pomoci mohou lidé kontaktovat také Oblastní charitu Hradec Králové na tel. čísle 777 721 641 od 8 do 16 hod. (po – pá). Dobrovolnické centrum Diecézní charity Hradec Králové ve spolupráci s UHK připravuje i zázemí pro děti uprchlíků pro výuku a volný čas. Humanitární sbírky pomoci pro ukrajinské uprchlíky organizují rovněž diecézní regionální Charity, například v Jičíně, Rychnově nad Kněžnou, Litomyšli a dalších místech.

Ve spolupráci s Regionálním ukrajinským spolkem ve východních Čechách se podařilo o tomto víkendu ubytovat prvních 25 ukrajinských uprchlíků, převážně rodin s dětmi. Ostatní našli azyl u svých příbuzných a přátel. Do pomoci utečencům se aktivně zapojily i dvě pracovnice Integračního centra pro cizince, které pochází z Ukrajiny. Okamžitou potravinovou pomoc zajistila Potravinová banka Hradec Králové. Významná je pomoc dobrovolníků původem z Ukrajiny, kteří u nás už žijí nebo pracují, stejně jako pomoc dobrovolníků z řad českých občanů.

Pomoc lidem zasaženým válečným konfliktem přímo na Ukrajině mohou lidé podpořit finančně ve veřejné sbírce Charity Česká republika, jejíž jsme součástí. Své dary posílejte, prosím, na sbírkové konto číslo 55660022/0800, VS 104. 

Více informací naleznete také na www.hk.caritas.czwww.cizincihradec.cz.

 

Ve farnostech napříč královéhradeckou diecézí se uskutečňují různé aktivity na podporu Ukrajiny. Můžete se k nim připojit i vy. Dejte o vašich akcích vědět...

Diecézní charita Hradec Králové

Chrudim

Koclířov

Kutná Hora

Jičín

Humpolec

Přibyslav

Dolní Újezd