Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Jaké jsou dílčí výsledky synodálního shromáždění?


Z Vatikánu , Synoda 2021-2024 , Ze světa
Datum:

Na prvním místě mít v mysli a v srdci radost z evangelia.

V promluvě k účastníkům Filipínské konference pro novou evangelizaci hovořil kardinál Mario Grech, generální sekretář biskupské synody, o hlavních výsledcích říjnového synodálního shromáždění a svých nadějích pro příští zasedání, které se uskuteční koncem tohoto roku.

Kardinál Mario Grech se podělil nejen o svoji radost, ale i všech účastníků prvního zasedání 16. řádného generálního shromáždění biskupské synody v říjnu loňského roku v Římě, když 19. ledna promlouval k účastníkům Filipínské konference pro novou evangelizaci (PCNE) v Manile. 

Zajímal se o přípravy a zkušenosti místní církve se synodálním procesem na Filipínách a hovořil o třech aspektech říjnového celosvětového shromáždění a o tom, jak se dotýkají církve v Asii. Vyzdvihl synodální setkání, v rámci kterého účastníci synody, kněží i laici, seděli společně v Aule Pavla VI. u velkých kulatých stolů po deseti až dvanácti "jako na svatební hostině nebo jiném velkém rodinném setkání". Tato novinka v synodálním procesu podle něj pomohla připravit půdu pro rozmlouvání v Duchu Svatém. Také připomněl plnohodnotnou a rovnoprávnou účast všech jako hlasujících členů, nejen biskupů, ale i laiků, zasvěcených osob, jáhnů a kněží. "Zkušenost, že nám někdo naslouchá, překonává náš pocit izolace. Když nám lidé věnují čas a úsilí, aby nás vyslechli, dává nám to pocit, že jsme oceňováni. Také to pěstuje přátelství a vytváří solidaritu."

V promluvě k účastníkům Filipínské konference pro novou evangelizaci hovořil kardinál Mario Grech, generální sekretář biskupské synody, o hlavních výsledcích říjnového synodálního shromáždění a svých nadějích pro příští zasedání, které se uskuteční koncem tohoto roku.Kardinál Grech poté upozornil na významná témata souhrnné zprávy, která mimo jiné zdůrazňuje, že místní církve potřebují lepší zapojení mladých lidí do svých společenství, svátostného života a misijního úsilí. Uvedl, že Filipíny a katolická církev v Asii obecně mají dobré předpoklady k tomu, aby v této oblasti sehrály hlavní úlohu, neboť většina světové populace mladých lidí nyní žije v Asii.

Druhý úkol z říjnového zasedání synody vyzývá k "naslouchání volání země a volání chudých", což je podle kardinála Grecha jedno a totéž volání. "Stát na straně chudých vyžaduje zapojit se s nimi do péče o náš společný domov... nedostatek odpovědí na toto volání činí z ekologické krize, a zejména ze změny klimatu, hrozbu pro přežití lidstva." Citoval ze souhrnné zprávy kardinál Grech a vyzval filipínskou církev, aby v tomto procesu převzala vedoucí úlohu a apelovala na svědomí nás všech v odpovědi na volání země a volání chudých.

Závěrem generální sekretář synody zdůraznil, že klíčové téma v souhrnné zprávě nám připomíná, že bychom měli mít na prvním místě - v mysli a v srdci - radost z evangelia, "Radost, která plyne jak z jeho naslouchání, tak z hlásání Radostné zvěsti." K nadcházejícímu druhému generálnímu shromáždění synody v říjnu 2024 kardinál Grech vyjádřil naději, že následující měsíce budou časem prohlubování našeho porozumění i zkušenosti s tím, jaké to je žít v církvi, kde je spoluodpovědnost za poslání každodenní zkušeností a může se stát samozřejmostí. V této oblasti navrhl pracovat na praktických krocích směřujících ke spoluodpovědnějšímu přístupu k poslání a službě se zapojením všech věřících, jakož i na zakotvení synodálního dynamismu v každodenním životě církve a prohloubení toho, jak chápeme a prožíváme synodalitu v našich místních církvích.

Zdroj: Vatican News, anglická sekce