Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Exercicie u kontemplativních Betlémských sester


Z diecéze
Datum:

Zažijte výjimečné setkání, které vám možná změní život. A nejen vám...

Přijdou Betlémské mnišky do královéhradecké diecéze, aby se v ní natrvalo usadily a založily svůj další kontemplativní klášter? To je otázka, na kterou prozatím není známa odpověď. Diecézní biskup Jan Vokál již Betlémské sestry do královéhradecké diecéze pozval, konkrétně sestry z rakouského kláštera Kloster Maria im Paradies v Kinderalmu, a požádal je i o založení nového kláštera.

„S řeholními sestrami jsme v aktivním přátelském kontaktu, diecéze s nimi udržuje vztah i skrze návštěvy v jejich řeholním domě. Betlémské sestry nabízejí duchovní cvičení, proto se k nim snažíme povzbudit ženy a dívky, kterým by mohla být spiritualita těchto sester blízká“, sdělil generální vikář Mons. Jan Paseka a dodal, že v současné době jsou v Kinderalmu čtyři Češky, v Německu, ve Francii a dalších zemích pak další. Betlémské mnišky žijí v tichu a ústranní, jsou však zároveň otevřeny i světu a mají velkou duchovní sílu. Jejich životy doprovází neobvyklá liturgie na pomezí západního a východního křesťanství. Překvapivě je jich věkový průměr nízký.

„Betlémské mnišky mají v současné době pozvání k založení nového kláštera z vícero zemí, včetně České republiky. Nyní tedy rozlišují, zda a do jaké země by se případně měly vydat a začít tam působit. Pokud se sestry rozhodnou pro nějakou destinaci, přijde do vybrané země malá komunita sester, která se tam bude tři až pět let modlit a rozlišovat, jestli je tam Bůh skutečně chce mít. Teprve pak začnou s Božím požehnáním nový klášter budovat. Nejde tedy z jejich strany nikterak unáhlený krok“, řekl ještě generální vikář s tím, že pokud by se Betlémské sestry rozhodnuly pro královéhradeckou diecézi, nabídnulo by jim Biskupství několik lokalit, kdy by bylo možné klášter založit. Zmíněná malá komunita sester by pak poblíž onoho místa žila třeba na faře, než by rozlišila, co a jak dále.

Řád Betlémských mnišek vznikl v roce 1950 ve Francii a nyní má více jak třicet ženských klášterů ve Francii, Španělsku, Itálii, Izraeli, Kanadě, Argentině, USA, Polsku a dalších zemích Evropy a Ameriky. Jejich spiritualita vychází z kartuziánství, jde tedy o přísný řád, neboť žijí po většinu dne samy a v tichu. Jejich jedinou činností, kromě modlení a učení, jsou ruční práce - výroba sirupů, keramiky, ikon a podobných předmětů.

V této chvíli zvou sestry ženy ve věku 18-38 let na duchovních cvičení v Kinderalmu, 13.-23. srpna 2023. Součástí duchovních cvičení bude i společné sdílení a účast na mnišském životě sester. Přihlásit se lze na adrese: eremos [at] a1.net nebo na tel. čísle: 0043 64157022. Všechny části programu budou překládány do češtiny nebo slovenštiny.

K fotografii:  Vedení královéhradecké diecéze navštěvuje klášter Betlémských mnišek a zúčastňuje se jejich liturgie. Na snímku u oltáře klášterního kostela biskup Jan Vokál, biskup Josef Kajnek a generální vikář Jan Paseka.