Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Diecézní organolog dokomponoval skladbu J. J. Ryby


Z diecéze , Česko
Datum:

Vítězem skladatelské soutěže na chybějící sólový part cembala v dochovaném koncertu c dur Jakuba Jana Ryby se stal varhaník a hudební pedagog Václav Uhlíř.

Ocenění mu v úterý 18. ledna předal v arcibiskupském paláci kardinál Dominik Duka.

"Je to mé první skladatelské dílo a hned se mu dostalo takového ocenění. Je to velké povzbuzení do další práce. Obzvláště si cením toho, že předsedou poroty byl legendární, dnes už 93 letý hudební skladatel Luboš Sluka," uvedl Václav Uhlíř.  (Na snímku z 18. 1. přebírá vítěz soutěže ocenění od pražského arcibiskupa Dominika Duky)

Václav Uhlíř (1954) je významný český varhaník, organolog a hudební pedagog. Po maturitě na gymnáziu v Hradci Králové byl přijat na Akademii múzických umění v Praze do třídy Prof. Jiřího Reinbergera. Absolvoval v roce 1980 u Prof. Milana Šlechty. Během studia se úspěšně zúčastnil několika mezinárodních varhanních soutěží. Od roku 1970 působí na kůru kostela Panny Marie v Hradci Králové jako varhaník a sbormistr. Soustavně se věnuje koncertní činnosti u nás i v zahraničí a nahrává pro rozhlas i hudební vydavatele. Z jeho četných nahrávek stojí za zmínku zejména cyklus snímků českých historických varhan. Z diskografie, která čítá přes 20 CD, je pozoruhodný zejména profilový kompaktní disk s názvem Česká varhanní tvorba. Od roku 1993 je uměleckým vedoucím hudebního souboru krematoria v Pardubicích. Václav Uhlíř se také podílí na organizaci mnoha významných kulturních událostí, jako je Orlicko-kladský varhanní festival. V letech 1983 – 2019 působil na pardubické konzervatoři a od roku 1990 zastává funkci diecézního organologa. Je rovněž spoluautorem publikace Historické varhany v Čechách (Libri 2000) a autorem monografie Varhany královéhradecké diecéze (Garamon 2007).  Za dlouholetou službu církvi a zejména péči o varhany v diecézi byl v roce 2008 oceněn papežem Benediktem XVI. vyznamenáním Pro Ecclesia et Pontifice.