Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup Jan: Papež nás varoval před uzavřeností a populismem


Z Vatikánu
Datum:

Zástupci komise biskupských konferencí EU, v jejímž předsednictvu zasedá královéhradecký biskup Jan Vokál, se v pátek sešli se Svatým otcem. Varoval je před změnou pojetí lidských práv v Evropě i před dojmem, že už se jednotlivé země nemusí zabývat migrací.

O svém „evropském snu“ hovořil v pátek 11. června papež František se stálou radou COMECE, komise složené ze zástupců biskupských konferencí zemí Evropské unie. Českým delegátem je královéhradecký biskup Jan Vokál, který je od roku 2018 místopředsedou komise.

„Svatý otec mluvil optimisticky o vývoji evropských institucí, v posledních letech se o ně neobává. Znepokojují ho ale silné populistické tendence při změně pojetí lidských práv, to zopakoval několikrát. Snahy, aby pro všechny země, tedy i jejich zákonodárce bylo závazné například právo na potrat či výuku genderových teorií na školách,“ přibližuje biskup Jan Vokál jedno z témat pátečního setkání. Papež biskupské konference vyzval, aby více spolupracovaly, a to hlavně s bezprostředními sousedy. Tedy aby spolu důležité otázky řešili například čeští, slovenští, polští a němečtí biskupové. Pak bude hlas Církve víc slyšet i při tvorbě evropského práva.

„Křesťané by podle papeže Františka měli být jednoznačně viditelní ve světě a ve veřejném dění. Ne aktivisticky, ale měli by i nevěřícím ukazovat na příkladu vlastního života, jak je křesťanství přitažlivé. Máme tedy být vidět ve světě, sloužit, pečovat o lidi ve všech směrech a všech oborech. Neschovávat se do skrýší, neuzavírat se před světem. Jasně se vyjadřovat k otázkám společenským i právním, k lidským právům především,“ říká biskup Jan Vokál.

Kardinál Michael Czerny s biskupem Janem Vokálem ve čtvrtek 10. června 2021 v Římě.

Spolu s ostatními delegáty také ve čtvrtek povečeřel s kardinálem Michaelem Czernym, rodákem z Brna, který působil většinu života v Kanadě a teď má ve Vatikánu na starosti otázku migrace. Ačkoliv se z českého pohledu zdá, že téma přestává v Evropě být aktuální, v jiných zemích to tak není. Zabývá se jím stále i papež František. „V evropském snu musíme podle něj s migranty počítat. Už proto, jak populace našich zemí stárne. Například Itálie byla nedávnou migrační vlnou zasažena nejvíc, ale právě tam je výrazně vyšší průměrný věk než v celé Unii. Evropa proto nestojí před otázkou, zda migrace bude, či nebude, ale jakým způsobem migranty začlení,“ říká biskup Jan Vokál.  Komise biskupských konferencí nedávno oslavila 40. výročí svého založení. Na plenárním zasedání se schází zpravidla dvakrát do roka, v mezidobí ji řídí stálá rada, aktuálně je jejím předsedou lucemburský kardinál Jean-Claude Hollerich.

Biskup Jan Vokál a kardinál Peter Turkson v pátek 11. června 2021 v Římě.

(ps)

Více informací v rozhovoru pro Vatican news.