Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

7. neděle velikonoční


Postní doba 2024
Datum:

Tématem letošní brožury Velikonoce je slavnost Seslání Ducha Svatého. Autoři textů jsou naši biskupové a kněží.

Sk 1,12-14

Když byl Ježíš vzat do nebe, apoštolové se vrátili do Jeruzaléma z hory, která se nazývá Olivová. Je blízko Jeruzaléma, vzdálená jenom délku sobotní cesty. A když přišli (zase do města), vystoupili do hořejší místnosti, kde bydleli Petr a Jan, Jakub a  Ondřej, Filip a  Tomáš, Bartoloměj a  Matouš, Jakub Alfeův, Šimon Horlivec a  Juda, Jakubův (bratr). Ti všichni jednomyslně setrvávali v modlitbách spolu se ženami, s Ježíšovou matkou Marií a s jeho příbuznými.

Před několika roky jsem dostal od uznávaného výtvarníka několik grafických listů. Měl jsem z  nich radost. Když jsem šel navštívit jednoho přítele, chtěl jsem také jemu udělat radost, a proto jsem mu jeden grafický list přinesl jako dar. Říkal jsem mu, aby si jej nechal zasklít a aby si ho pověsil někde v bytě. Při dalších návštěvách u něho jsem se díval, kam si jej umístil, ale nikde nebyl vidět. Nechtěl jsem se ptát, kde ho má. Ale brzy se vše vysvětlilo. Při jedné z mých dalších návštěv u něho otevřel šatní skříň, aby si z ní vzal kabát. Užasl jsem. Na vnitřní straně dveří u skříně měl mnou darovaný artefakt připevněný připínáčky. Velmi se mne to dotklo, a tak jsem jej při další návštěvě požádal, jestli mi může grafi ku vrátit zpět. On to bez rozpaků udělal. Uvědomil jsem si, že mu tyto věci naprosto nic neříkají. Nechal jsem grafi ku sám zarámovat a  věnoval jsem ji mladým manželům, kteří ji mají stále ve svém bytě umístěnou na čestném místě.

Domnívám se, že by mělo být samozřejmé, abychom se učili vidět také krásu. Pro život je jistě důležité akceptovat ekonomická a hospodářská pravidla. Ale teprve vnímání krásy a poznávání tvůrčího řádu stvoření nás uvádí do hlubšího tajemství života. Zároveň jsem si také vědom, že je možné žít kvalitní život, aniž bychom byli velkými znalci např. výtvarného, nebo hudebního umění.

Dnes je sedmá neděle velikonoční a příští neděli budeme prožívat slavnost Seslání Ducha Svatého. Teprve pozorný pohled na Krista visícího na kříži nám může pomoci pochopit, co pro člověka znamená láska a oběť z lásky. Teprve vlastní dotek a prožitek lásky, a zvláště pak Boží lásky nám umožňuje vstupovat do nejhlubšího tajemství lidského života a celého stvoření. Teprve láskou se stává lidský život opravdu krásný. Teprve láska dává životním pravidlům smysl. „Lásku, kdybych neměl, nejsem nic“.

Přijď, Duchu Svatý, naplň srdce svých věrných a  zapal v  nich oheň své lásky… Bože, ty nám sesíláš svého Ducha, aby nás osvěcoval světlem pravdy; dej, ať nám tato jeho pomoc nikdy nechybí, abychom se dobře rozhodovali a správně jednali.

František Hladký

×××

Bože, náš nebeský Otče, vyznáváme, že tvůj Syn, Spasitel světa, je s tebou ve tvé slávě; dej, ať také poznáváme, že nás neopouští, ale podle svého slibu zůstává stále s námi. Neboť on s tebou v jednotě Ducha Svatého… (Vstupní modlitba)