Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Mše svatá na Světový den nemocných


Z diecéze , Covid 19
Datum:

V příležitosti svátku Panny Marie Lurdské sloužil biskup Josef Kajnek mši svatou.

Mše svatá na Světový den nemocných

Fotogalerie

 

V katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové při večerní bohoslužbě vzpomenul současnou pandemickou situaci a náročnou službu lékařů a zdravotnického personálu. Úmysl mše svaté byl obětován za všechny nemocné. Duchovně se tak královéhradecký pomocný biskup spojil se všemi, kteří v den Světového dne nemocných myslí na lidi postižené různými neduhy.

"Světový den nemocných je mocnou připomínkou, abychom znovu objevili důležitou přítomnost trpících v křesťanském společenství a stále více hodnotili jejich cenný přínos. Prostému lidskému pohledu se bolest a nemoc mohou jevit jako absurdní skutečnosti: když se ale člověk dá osvítit světlem evangelia, dokáže vyhmátnout její hluboký spásonosný význam.

Z paradoxu Kříže – zdůraznil jsem v poselství k dnešnímu Světovému dni nemocných – vyvěrá odpověď na naše nejvíce zneklidňující otázky. Kristus trpí za nás: Bere na sebe utrpení všech a vykupuje je. Kristus trpí s námi, tímže nám dává možnost sdílet s ním své trýzně. Lidské utrpení spojené s Kristovým se stává prostředkem spásy (č. 4).

Obracím se nyní k těm, kteří na těle i na duchu zakoušejí tíži utrpení. Každému z nich znovu vyjadřuji svou lásku a svoji duchovní blízkost. Chtěl bych zároveň připomenout, že lidský život je vždycky Božím darem, i když je poznamenán tělesnými trýzněmi všeho druhu; je to „dar“, který je třeba zhodnotit pro církev a pro svět.

Jistě, kdo trpí, nesmí být nikdy ponechán sám sobě. Proto mi leží na srdci, abych se obrátil slovy opravdového ocenění na ty, kteří se prostě a v duchu služby dávají k dispozici nemocným a snaží se ulehčovat jejich bolesti, a, pokud je možné, zbavit je choroby díky pokrokům lékařského umění. Myslím zvláště na zdravotnické pracovníky, na lékaře, ošetřovatele, vědce a badatele, ale i na nemocniční kaplany a dobrovolníky. Je to velký skutek lásky starat se o toho, kdo trpí!"

Jan Pavel II.