Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Rodiče nenarozených dětí mají své poutní místo


Datum:

V České Třebové, před kaplí Panny Marie Pomocné Na Horách.

Rodiče nenarozených dětí mají své poutní místo

Českotřebovská farnost nalezla inspiraci na Slovensku, kde takových pomníčků je několik. V České republice byl dosud pouze jeden na evangelickém hřbitově v Třinci-Lyžbicích, kde jeho vznik podnítila třinecká evangelická farnost. Českotřebovský pomník, ztvárněný jako dlaně svírající poupě, je tedy jediným „katolickým“ na území České republiky. V neděli 2. října požehnal tuto pietu Miloš Kolovratník. Spolu s ním ji představil a uvedl do života i její autor Petr Rejman.

"Kde jste vzal inspiraci právě pro poupě v dlaních?   

V počátku jsem netušil, jak bude pomník vypadat. Cestu jsem hledal společně s mojí ženou, ale především s Pánem skrze modlitbu. Pomník zobrazuje scénu, kdy ruce berou z vody křehké poupě a v dlaních jej vyzdvihují někam výš. Boží náruč chrání nenarozené, bezbranné a krásné dítě - poupě. Pomník je zhotoven z bílého křemitého pískovce a šedomodré žuly. Materiály jsou vybrány především pro svůj vzhled a možnosti opracování. Bílá je barva čistoty a modro šedá barva vody. Jejich propojením se vytváří jasný kontrast oddělující pozemské od nad pozemského. Kámen, na němž ruce stojí a štěrk, který ho obklopuje, symbolizuje vodu jako symbol neustálého plynutí času. Text vybraný z Jeremiáše mluví jasně o tom, jak blízcí jsme Bohu a jak o nás pečuje.

Zmiňoval jste při žehnání, že máte osobně zkušenost s nenarozením vašeho miminka. Pomohla vám práce na pomníku v pochopení, proč se tak děje, případně v uzdravení této bolestné zkušenosti?

Modlitby a čas bolest proměnili. Pro mě jako muže je vytvoření pomníku takovým zadosti učiněním našim dětem. Neměli jsme možnost je pochovat a vytvořit tím místo k setkávání. Neseme si je ve svém srdci. Jsem moc rád, že jsme společně s českotřebovskými farníky a otcem Milošem vytvořili místo u Panny Marie na Horách v naději, že zde najdou útěchu a osobní setkání s Bohem i ostatní rodiče s podobnou zkušeností." (SrP)