Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: V Želivu požehnali pivo a zahájili advent


Datum:

Dvě vánoční speciality v podobě silného polotmavého piva a Mikulášské černé třináctky uvařil pro konec letošního roku klášterní pivovar v Želivu.

Galerie: V Želivu požehnali pivo a zahájili advent

Požehnáním nových moků, kterého se ujal želivský opat Jáchym Jaroslav Šimek, OPraem., zahájili v premonstrátském klášteře advent. Klášterní pivovar vaří vánoční speciály již čtvrtým rokem. Kvůli potřebné době zrání začíná s jejich výrobou s předstihem v září. Silného vánočního polotmavého moku, uvařeného podle tradičních bavorských receptur, pivovar vyprodukoval 1900 litrů. "Jedná se o osmnácti stupňové bavorské piva typu doppelbock. Při jeho výrobě jsme dodrželi v rámci možností historické technologické postupy a přímo tento typ piva vaříme druhým rokem," uvedla Lenka Vacková z Opatství Želiv a dodala, že černého mikulášského piva pivovarníci připravili 350 litrů. "Jde o klasické tmavé české pivo s tím, že je přímým důkazem, že černé pivo nemusí být sladké," vysvětlila Vacková.

Tradice vaření piva v želivském premonstrátském klášteře je stará čtyři stovky let. Když v roce 1907 zničil budovy rozsáhlý požár, pivovárečná činnost mnichů po třech staletích skončila. Zlatavý mok začali premonstráti opětovně vařit v roce 2003, respektive v roce 2011, kdy kanonie založila malý pivovar s moderním vybavením. Výstav v loňském roce dosáhl 23 tisíc litrů piva.

Požehnáním letošních vánočních speciálů začal v Želivu advent, který nabídne v průběhu prosince zajímavý program. "Návštěvníci se mohou těšit každou sobotu na prohlídky kláštera. Pravidelným hostem bude zpěvačka Naďa Urbánková, která v posledních letech v Želivě bydlí. Připravujeme například Soví noc s živými sovami, 13. prosince Vánoční koncert Evy Pilarové v klášterních ambitech, 19. prosince se uskuteční adventní trh," vyjmenovala akce Lenka Vacková. (peš)

Fotogalerie