Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Vyšla unikátní kniha o hradeckém biskupství


Datum:

Pětisetstránková výpravná publikace mapuje život všech královéhradeckých biskupů a jejich rezidencí.

Vyšla unikátní kniha o hradeckém biskupství

Kardinál Dominik Duka a biskup Jan Vokál v úterý 29. dubna v Hradci Králové společně představili knihu Královéhradečtí biskupové a jejich rezidence (fotogalerie zde).

Pětisetstránková publikace autorky Jany Croÿ z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze vychází k 350. výročí hradecké diecéze a je zatím nejrozsáhlejší monografií o dějinách zdejšího biskupství. Čtenáři v ní najdou medailonky všech biskupů včetně dosud nepublikovaných podrobností, vyčerpávající výklad o proměnách jejich sídel i o uměleckých dílech, která je zdobila.

                                                              

"Kniha pojednává o biskupech a jejich sídlech. Původní záměr psát pouze o hradecké biskupské rezidenci a někdejším biskupském zámečku v Chrasti se ukázal jako příliš úzký. Nutně jsem se musela věnovat biskupům, kteří v nich žili. Postihnout dějiny celé diecéze by zase bylo příliš široké. Proto jsem zvolila toto vymezení," řekla při slavnostní prezentaci knihy více než stovce hostů autorka Jana Croÿ.

Kardinál Dominik Duka, biskup Jan Vokál a autorka knihy Jana Croÿ.

Knihu vydalo hradecké biskupství spolu s nakladatelstvím Garamon pod záštitou města Hradce Králové. Prodává se za 670 korun. Kromě biskupství je také k dostání v Knihkupectví U Katedrály na Velkém náměstí a v dalších hradeckých knihkupectvích.