Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskupské heslo a biskupský znak Mons. Jana Vokála


Datum:

Biskupské heslo Mons. Jana Vokála vychází z jedné z hlavních mariánských modliteb a zní „Sub tuum praesidium“, tedy „Pod tvou ochranu“.

Biskupské heslo a biskupský znak Mons. Jana Vokála

„Biskupský znak vyjadřuje mé osobní povolání ke kněžské a nyní i biskupské službě,“ popsal osobně nový biskup své motivy, které do znaku vložil. „Znak má heraldickou formu kalicha a je svatoondřejským křížem rozdělen na čtyři pole. Horní a dolní pole jsou hlavní, pole po stranách jsou pomocná.
V horním poli je holubice jako symbol Ducha Svatého a jeho majestátnosti; to má pro mě dva velké osobní významy – pod Berniniho vitráží Svatého Ducha ve vatikánské bazilice sv. Petra jsem byl vysvěcen na kněze a zároveň mi Svatý otec svěřuje první episkopální poslání u katedrály Ducha Svatého. V levém poli je symbol květu, šestičetné havajské poloorchideje, z níž se na Havaji pletou věnce a dávají se hostům na krk. Je to atribut sv. Damiána de Veuster, který je znám jako Otec vyhoštěných, jenž jako misionář zemřel při péči o nemocné. K němu mě váže zvláštní úcta a vděčnost za počátky mého povolání. V pravém poli je kříž se zalomenými rameny podle vidění bl. Kateřiny Emmerichové, již rovněž zvláště uctívám a jíž vděčím za to, že jsem v kněžském povolání vytrval. V dolním poli pak je písmeno M, které je samozřejmě symbolem Panny Marie.
Pod vlastním znakem je heslo ‚Sub tuum praesidium‘, čili ‚Pod ochranu tvou‘ či ‚Pod tvou ochranu‘, z modlitby, kterou dobře známe a která je připisována sv. Janu Cassiánskému, když připravoval apologii na efezský koncil, kde se obhájilo mateřství Panny Marie. Celé mé biskupské povolání, které je mi nyní svěřeno, je možné jedině a výhradně pod ochranou Matky Boží – Sub tuum praesidium.“