Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Parabeseda


Datum akce:
Kde:
Polička, Divadelní klub
Diecéze: Královéhradecká | Farnost: Polička
Štítky:
Přednášky
Plakát:
Plakát

Jak rozumět Bibli v dnešní době? Jak by Ježíšovo poselství znělo dnes?

Bible – starý a nesrozumitelný nebo stále aktuální text, který má co říct i dnešnímu člověku? Jak by mohl vypadat Ježíšův příběh, kdyby se odehrál dnes? Jaké jsou největší úskalí při překladu Bible a lze v ní nelézt něco překvapivého i po letech překládání?

Alexandr Flek absolvoval studia biblistiky v Praze a v Uppsale a nyní je doktorandem v oboru starozákonní teologie na Vrije Universiteit Amsterdam. Patnáct let vedl překladatelský tým, který vytvořil jeden z nejnovějších českých překladů bible – Bible 21, neboli bible pro 21. století. Cílem tohoto překladu bylo přinést nadčasové poselství Bible v současné, čtivé češtině. Usiluje o maximální věrnost původním hebrejským, aramejským a řeckým textům, zároveň však chce oslovit dnešního čtenáře – ty, kteří jsou zvyklí čerpat z Knihy knih inspiraci pro každý den, i ty, kdo ji otevírají poprvé. 

A proč Parabeseda? Protože Alexandr Flek je také autorem Parabible. Že nevíte, co to je a zní to podezřele? Sám autor o ní říká:  „Parabible je dílčí, zaujatou, subjektivní, ale vážně míněnou odpovědí na otázku: Jak by mohl vypadat Ježíšův příběh, kdyby se odehrál dnes.“ A ještě dodává: „Reflektoval jsem původní záměr biblického textu: vyprovokovat čtenáře k reakci, překvapit, konfrontovat, rozesmát nebo rozčílit.“

V průběhu besedy se dotkneme témat překladu bible, jejímu pochopení v dnešním, rychle se měnícím světě, i toho, jak mohou její texty zasáhnout náš život. Setkání je vhodné jak pro věřící, tak i hledající, jak pro ty, kteří bibli znají, tak pro ty, kterým je cizí nebo nepochopitelná.

11
49.7152658333
16.2686425
basic
49.7152658333
16.2686425

Další akce

Kdy:
Kde: Brandýs nad Orlicí, kostel Nanebevstoupení Páně

Ekumenická modlitba se zpěvy z Taizé

Při modlitbě se střídají vícehlasé zpěvy, texty z Písma, ticho, prosebná a děkovná modlitba.
Kdy:
Kde: Hradec Králové

Diecézní setkání dětí

Letošní téma: "Modlitba"