Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Diecézní setkání dětí 2012


Datum:

Setkání dětí královéhradecké diecéze se koná v sobotu 19. května 2012 v Hradci Králové. Tentokrát na téma „Vandrování barokem“.

Diecézní setkání dětí 2012

Letošní setkání dětí se bude věnovat poznávání baroka, zvláště umění této doby a prožívání víry. Akce začíná registrací v 8.30 hodin a dopoledne se přítomní po skupinách účastní interaktivních dílčích programů v Novém Adalbertinu (Velké nám.) a Základní škole Jana Pavla II. (ul. Na Hradě). Odpoledne v kostele Nanebevzetí Panny Marie bude věnováno barokní hudbě a shrnutí dopoledních aktivit. Setkání vyvrcholí ve 14 hodin v uvedeném kostele mší svatou, kterou bude s dětmi a jejich průvodci slavit biskup Jan Vokál.
 

Diecézní setkání dětí pořádá Katechetické a pedagogické centrum (KPC) Biskupství královéhradeckého již od počátku 90. let. Setkání se koná jednou za dva roky a jeho účastníky jsou děti cca od 5 do 14 let. Každé setkání je zaměřeno tematicky (předchozí ročníky byly věnovány např. židovským svátkům, prvním křesťanům, středověku či renesanci). Kromě organizace vlastního setkání KPC také vydává metodické materiály a pomůcky k danému tématu.
 

Informace: kc.bihk.cz, 495 063 420
 

Podrobnosti k programu:
Dopolední programy jsou zaměřeny zejména na umělecké dovednosti:
• HEREC: program vychází z praxe jezuitského divadla. Děti se seznámí se životem sv. Jana Nepomuckého a vytvoří společně několik živých obrazů z jeho života.
• TANEČNÍK / TANEČNICE: děti se naučí skupinové tance, které se tančily na zámku a tzv. „lidové“ tance i v podzámčí. K tomu patřila i znalost společenské etikety.
• LITERÁT: děti se budou učit od B. Balbína: tvořit texty, rozeznávat druhy textů, setkají se s latinským jazykem a vyzkoušejí další dovednosti spojené s tvorbou literárního díla.
• KAZATEL: v době, kdy se mše svaté sloužily latinsky, měla zvláštní význam kázání v lidové řeči, která se konala přede mší svatou. Naučit se správně kázat patřilo k nejvyšším formám umění. K proslulým kazatelům patřil např. P. Koniáš.
• POUTNÍK: v období baroka byly oblíbeny zvláště poutě na místa spojená s uctíváním Panny Marie. Obrazy madon z významných poutních míst byly v 16. století soustředěny do kapliček na poutní cestu, kudy v 10. století nechal Boleslav odvézt ostatky zavražděného bratra sv. Václava do Prahy. Děti se seznámí s významem Paladia země české.
Průběžné dílny:
• MALÍŘ / SOCHAŘ: děti se zde naučí rozumět obrazům a sochám od barokních umělců (M. Braun, K. Škréta) a vytvoří se vlastní díla. Také si vyzkouší „rámování“ obrazů, návrh barokního oltáře, seznámí se s alegorickými postavami zemí a měst apod.
• STAVITEL: děti se inspirují postavou knížete Albrechta z Valdštejna (iniciátor vzniku barokní krajiny kolem Jičína); na chvíli se stanou architektem či stavitelem, naučí se poznávat významné stavební slohy historie a svýma rukama budou tvořit známé barokní památky východních Čech.
• KREJČÍ: v krejčovské dílně si děti vyberou dobové oblečení a vyzkouší si, který by jim slušel (na památku si odnesou fotografii).