Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Otevření vrchlabského domácího hospice


Datum:

Farnost Vrchlabí prožila důležitou událost, když ve čtvrtek 3. 11. svěřila do Božího ochrany místní domácí hospic, který má sídlo na římskokatolické faře.

Otevření vrchlabského domácího hospice

O hospici se mluvilo již delší dobu, bylo však potřeba připravit místo a vyřídit potřebné administrativní záležitosti. Místní hospic je vlastně prodlouženým pracovištěm hospice Duha v Hořicích. Na slavnostní otevření a žehnání vrchlabského hospice přijeli nejen místní ale i hosté z okolních farností.

Začalo se v 17:30 adorací v místní kapli. Jak je zde zvykem, každý měsíc ji připravuje jiné farní společenství, tentokrát to bylo právě to „hospicové“. Takovýto začátek na kolenou před Pánem dobře charakterizoval smysl a poslání hospicové péče, která stojí na duchovních základech. Místní děkan, P. Jiří Šlégr, sloužil pak od 18:00 ve farní kapli mši svatou, při které připomněl spojení s patronem toho dne sv. Martinem de Porres. On v Peru věnoval svůj život péči o potřebné a nemocné, vynikal pokorou a obětavou láskou. Jak zaznělo v kázání, inspirací pro hospicovou práci může být i desatero, které nabízel čtvrteční žalm 105. Autor nám zde vyjmenovává a radí důležité postoje a činnosti ve vztahu k Bohu: zpívejte mu, hrejte mu, vypravujete o všech jeho divech, honoste se jeho svatým jménem, ze srdce se radujte, uvažujte o jeho moci, stále hledejte jeho tvář apod.

V 18:45 se přítomní sešli v přízemí a začalo vlastní žehnání spojené s prohlídkou hospice. Slova se nejdříve ujal místní evangelický farář Petr Chlápek, který zde již několik let hospicovou myšlenku podporuje. Jako symbol modlitby mohl každý vložit zrnko kadidla do kadidelnice a spolu s tím věnovat malé předsevzetí do společné „hospicové duchovní pokladnice“. Své díky přítomným za veškerou podporu a modlitby vyjádřila MUDr. Jana Michlová, která je důležitou oporou místního hospicového týmu a má na realizaci celé myšlenky velké zásluhy.

Vzhledem k tomu, že hospic sousedí ještě s dvěma dalšími nově opravenými místnostmi, vznikla myšlenka propojit vše přímo „archandělsky“ a dát každé z nich jednoho patrona: hospic má tedy sv. archanděla Rafaela, kancelář pro Papežská misijní díla sv. archanděla Michaela a farní místnost sv. archanděla Gabriela. Takto se tedy žehnání rozmnožilo do celého přízemí fary. Radost hostů pokračovala přátelským posezením a vyprávěním u prostřeného stolu. Protože již více než rok se každý první čtvrtek v měsíci schází na faře hospicové společenství k ekumenické modlitbě, má jistě i tato skutečnost nenahraditelný podíl na vzniku hospice ve Vrchlabí.

Fotogalerie: http://www.vikariatjilemnice.cz/clanky/105/Slavnostni_otevreni_a_zehnan…

Kontakt: Římskokatolická farnost - děkanství Vrchlabí, Nám. Míru 287, 543 01 Vrchlabí 1,

tel.: 499 422 899, e-mail: kancelar [at] farnostvr.info, www.vikariatjilemnice.cz