Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Proces blahořečení P. Toufara může začít. Vatikán dal souhlas


Datum:

Podle vatikánské Kongregace pro svatořečení nestojí procesu blahořečení číhošťského faráře P. Josefa Toufara nic v cestě.

Proces blahořečení P. Toufara může začít. Vatikán dal souhlas

Souhlas přišel z Vatikánu více jak po roce. "Fakticky to znamená, že mohou být sestaveny potřebné komise, které začnou zkoumat všechny okolnosti týkající se P. Toufara, jeho života, smrti, odkazu, událostí v Číhošti atd. Tím začne vlastní proces. Je to teprve začátek, neboť vše, co probíhalo dosud, byla pouhá příprava podkladů pro výše zmíněnou kongregaci a pro její rozhodování, zda proces vůbec zahájit," říká postulátor Toufarova blahořečení P. Tomáš Petráček.
V rámci procesu vznikne detailní materiál, na jehož základě pak Vatikán může P. Josefa Toufara prohlásit za blahoslaveného. Blahořečením se církev zaručuje, že blahoslavený je v nebi a je možné mu prokazovat úctu a prosit ho za přímluvu. Jak dlouho bude proces v případě P. Josefa Toufara probíhat těžko říci, stejně jako je těžké předjímat jeho výsledek. Rozhodnutí kongregace ale naznačuje, že P. Josef Toufar je vhodným kandidátem pro blahořečení. (peš, foto: archiv Miloše Doležala)