Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup Jan dnes otevře Svatou bránu


Datum:

V královéhradecké diecézi začne Svatý rok milosrdenství v neděli 13. prosince, kdy biskup Jan otevře v katedrále Svatého Ducha Svatou bránu.

Biskup Jan dnes otevře Svatou bránu

Pozornost zaměřenou na místní církev podtrhuje skutečnost, že slavení bohoslužby předsedá diecézní biskup, a to v katedrále, která je mateřským chrámem celé diecéze. K hojné účasti jsou pozváni jak kněží a jáhni, tak ostatní věřící.

Charakteristickým rysem Svatého roku je pouť, proto se s ní počítá i při otevření Brány milosrdenství. Bohoslužba totiž nebude začínat v katedrále, ale v kostele Panny Marie, kde součástí úvodních obřadů bude také četba evangelia a začátku buly Misericordiae Vultus. Účastníci pak půjdou průvodem do katedrály, jako poutníci.

Průvod se zastaví u zavřeného hlavního vchodu do katedrály, který bude Branou milosrdenství. Krátký obřad má christologický charakter. Biskup volá po otevření brány, která odkazuje k bráně milosrdného Božího srdce, otevřeného při probodení Kristova boku na kříži. Kristus je totiž branou, která vede ke spáse.

Po otevření projde průvod v čele s biskupem Janem Svatou branou. Následuje svěcení vody a pokropení lidu. Takto se připomíná křest, který je vstupní branou do společenství církve. Zahájení Svatého roku pak vyvrcholí slavením mše svaté.

Popis celého obřadu i další dokumenty související se Svatým rokem milosrdenství je možné najít zde. Slavnost otevření Svaté brány začne v Hradci Králové v 15.00 hodin.

Dalšími místy v královéhradecké diecézi, kde budou pro zahájení Svatého roku milosrdenství v naší diecézi otevřeny Svaté brány, jsou poutní kostel Panny Marie Pomocnice na Chlumku u Luže (1. ledna 2016 v 9.30 hodin) a klášterní kostel Narození Panny Marie v Želivi (1. ledna 2016 v 10.30 hodin)(peš)

Plakát ke stažení