Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Obřad otevření Brány milosrdenství


Datum:

Přinášíme texty a materiály k obřadu otevření Brány milosrdenství, které proběhne v českých a moravských kostelích v době začínající nedělí 13. prosince 2015.

Obřad otevření Brány milosrdenství

V úterý 8. prosince 2015 bude v katolické církvi zahájen mimořádný Svatý rok milosrdenství. Papež František bude v tento den slavit mši svatou na Svatopetrském náměstí, během níž otevře Svatou bránu. Následující neděli 13. prosince 2015 se otevře Svatá brána v bazilice sv. Jana v Lateránu a potom i v ostatních papežských bazilikách.

Vůbec poprvé v dějinách budou tuto neděli Svaté brány, nazývané také Branami milosrdenství, otevřeny v katedrálách nebo jiných významných kostelech po celém světě. "Stanovuji, aby se o této neděli (13. prosince, pozn. red.) v každé místní církvi – v její katedrále, která je mateřským chrámem pro všechny věřící, anebo v konkatedrále či v jiném kostele zvláštního významu – Brána milosrdenství otevřela na celý svatý rok," píše papež v bule Misericordiae Vultus. "Podle rozhodnutí ordináře ji bude možno otevřít také v jiných svatyních, které jsou cílem mnoha poutníků, jejichž srdcí se na těchto posvátných místech často dotýká milost a nacházejí zde cestu k obrácení. Každá místní církev tak bude přímo zapojena do svatého roku jakožto mimořádného momentu milosti a duchovní obnovy."

V České republice budou Svaté brány postupně otevřeny zhruba ve třech desítkách kostelů. Jejich kompletní přehled naleznete zde.

Přinášíme liturgické texty a jiné materiály spojené s obřadem otevírání Svaté brány. 

Z důvodu snazšího používání přikládáme také dva soubory využitelné kdykoliv během Svatého roku: