Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

SummerJob: Mladí pomohli domácnostem i obcím


Datum:

Na Broumovsku skončil 6. ročník dobrovolnické brigády SummerJob. Celkem 150 mladých lidí zde týden zadarmo pracovalo ve prospěch místních obyvatel.

SummerJob: Mladí pomohli domácnostem i obcím

"Pomáhali jsme celkem na 83 místech v 8 obcích celého regionu," sdělila jedna z organizátorek akce Kristýna Špaňhelová. "Letošní ročník hodnotím opět jako velice vydařený a podobná reakce zní i ze strany obyvatel naší obce," uvedl Jaromír Jirka, starosta Martínkovic, kde byli dobrovolníci ubytovaní. Kromě práce se v rámci SummerJobu uskutečnila i řada kulturních programů, z nichž nejvíce atraktivní byl koncert kapely Mňága a Žďorp, na který se přišla podívat tisícovka diváků.

Dobrovolnost a nezištná pomoc

"SummerJob je postaven na myšlence dobrovolnosti a nezištné pomoci, která oslovuje jak mladé dobrovolníky, tak i příjemce pomoci na Broumovsku. V některých domácnostech jsme pracovali celý týden, jinde pouze jeden či dva dny. Drtivá většina prací byla pro konkrétní domácnosti, avšak pomáhali jsme i ve prospěch obcí či farnosti," přiblížila SummerJob Kristýna Špaňhelová. Podle ní dobrovolníci nejčastěji připravovali dřevo na zimu, časté bylo také pomáhání se sušením sena či natíráním plotů.

Na Broumovsku se SummerJob konal již potřetí a dobrovolníci si pochvalovali, že reakce místních lidí byly velmi přátelské a otevřené. "Zajímavé je, že mnohdy není manuální pomoc to nejdůležitější. Lidé, u nichž pracujeme, se často nejvíce těší na společně strávený čas a možnost si popovídat," sdělil své dojmy jeden z účastníků projektu, vysokoškolský student David Špelda.

"Potvrdilo se, že otevřená atmosféra a sázka na mezilidské vztahy oslovuje lidi napříč generacemi. Pro nás starší je velmi cenná nejen pomoc, ale i možnost strávit příjemné chvíle ve společnosti mládeže. Kéž by byla většina našich mladých takto otevřená a pozitivní jako tito dobrovolníci," sdělil předseda martínkovického klubu důchodců Evžen Miller. Podle něj se letos starší lidé na SummerJob velmi těšili. "Na příjezd dobrovolníků se mě ptali již od zimy," řekl Miller. Jeho pohled sdílí i starosta Martínkovic Jaromír Jirka. "Kromě nesporného faktu velké pomoci obci i místním obyvatelům mě potěšil fakt, že přes velkou koncentraci mladých lidí nebyl za celou dobu žádný problém s jejich chováním, rušením  nočního klidu ani s ničím podobným. Naopak bych vyzdvihl jejich stálé  pozitivní naladění, slušnost a vstřícnost. Ale ono to má svoji logiku - nedovedu si představit nevychovaného člověka, který by někam jel pracovat  zadarmo a ještě za to zaplatil," zhodnotil akci starosta Martínkovic. "O kvalitě akce hovoří i fakt, že se k dobrovolníkům přidalo i několik mladých z naší obce, kterým se myšlenka akce i atmosféra mezi účastníky líbila," řekl Jirka.

Na Broumovsku končíme

Letošní rok se SummerJob uskutečnil na Broumovsku naposledy. Následující tři roky se projekt uskuteční v jiné lokalitě v pohraničí, kterou budou organizátoři vybírat během podzimu. "Nechceme však Broumovsko opustit definitivně. Ve spolupráci s místními starosty a dalšími příznivci myšlenek SummerJobu připravujeme možnost pokračování projektu v regionu v upravené formě," prozradila Kristýna Špaňhelová.

SummerJob pořádajímladí lidé z Hnutí fokoláre a jejich přátelé, dobrovolnická brigáda je otevřená pro mladé lidi od 18 let. Mezi účastníky je většina vysokoškoláků, několik desítek dobrovolníků si na týdenní dobrovolnickou brigádu vzali dovolenou. Projekt připravuje asi třicetičlenný organizační tým celý rok. Jelikož se jedná o křesťanské společenství, má celá akce také svůj duchovní rozměr, který je primárně připravován pro účastníky SummerJobu. Aktivitu mladých zaštítil a podpořil také královéhradecký hejtman Lubomír Franc a královéhradecký biskup Jan Vokál, který účastníky navštívil ve středu 1. července přímo v Martínkovicích.  Více informací o projektu lze získat na webových stránkáchwww.summerjob.naplno.net/. (Vojtěch Jurásek)