Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Od války nezvonili. Teď dostali darem zvony


Datum:

Počet zvonů v královéhradecké diecézi se zvýšil o dva. Přibyly netradičním způsobem. Dvěma farnostem je věnovala farnost Dobrá z Ostravsko-opavské diecéze.

Od války nezvonili. Teď dostali darem zvony

 
Příběh o darování zvonů z kostela sv. Jiří v Dobré se začal psát v loňském roce. Doberští farníci se rozhodli, že si místo tří ocelových zvonů, ulitých ve Vítkovicích krátce po první světové válce, pořídí zvony nové. Co však s těmi starými? "Napadlo nás, že je darujeme a učinili jsme nabídku. Nakonec se ozvala jedna farnost z litoměřické a dvě farnosti z královéhradecké diecéze," popisuje doberský farář Bohumil Vícha.
Oněmi dvěma farnostmi z "východočeské" diecéze jsou Dobruška a Horní Roveň. "Ve věži našeho kostela visí dva malé umíráčky. Za druhé světové války byly zrekvírovány tři nádherné velké zvony a od té doby se v našem městě nezvoní," říká dobrušský děkan Augustin Slaninka a dodává, že na nové zvony farnost peníze nemá. Z Dobré si proto osobně přivezl nejmenší zvon, vážící sto sedmdesát pět kilogramů. "Věřím, že se nám zvon podaří v brzké době zavěsit," dodává Slaninka.
Podobně je na tom hornoroveňská farnost. Její duchovní správce Jakub Polívka si z Dobré přivezl prostřední zvon, vážící tři stovky kilogramů. Nebude ale zvonit ve zvonici u farního kostela, leč poputuje do filiálního kostela sv. apoštolů Petra a Pavla do Komárova. "Z něho za druhé války rekviziční komise odvezla dva zvony. Abychom mohli náš nový zvon zavěsit, čekají nás úpravy ve věži a budeme rádi, když se zvon rozezní o pouti," uvádí Polívka s tím, že i on si pro zvon zajel osobně. "Kamioňáci si ze mne dělali legraci, že si vezu ozdobu na stromeček, protože jsme pro zvon jeli těsně před vánočními svátky," směje se administrátor Polívka. (peš)