Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Pomocný biskup Josef Kajnek vysvětil šest trvalých jáhnů


Datum:

V sobotu 20. září přijalo z rukou biskupa Josefa Kajneka jáhenské svěcení šest kandidátů.

Galerie: Pomocný biskup Josef Kajnek vysvětil šest trvalých jáhnů

Svěcením se završil tříletý formační kurz pro trvalé jáhny, který již potřetí pořádala Královéhradecká diecéze. Jáhenské svěcení přijali univerzitní pedagog Jan Hojda, lékař Michal Hrnčiarik, vězeňský psycholog Milan Novotný, lesní inženýr Pavel Starý, ředitel Hospice sv. Anežky Miroslav Wajsar a bezpečnostní analytik Jan Zetek. Všichni se uplatní v kategoriální pastoraci, tedy ve službě určité skupině věřících.

„Papež František přirovnává současnou církev k polní nemocnici po bitvě. Lékaři tehdy nezkoumají drobnosti jako výši krevního tlaku, ale léčí skutečná zranění. Stejně tak musíte postupovat vy, až budete sloužit lidem ve světě. Vyprošuji Vám mnoho trpělivosti, a když vám bude scházet, upřete oči na kříž, ona přijde,“ řekl v promluvě ke kandidátům jáhenství generální vikář Josef Socha.

„V jáhenském povolání se otvírá velká perspektiva pro církev současnosti. Trvalý jáhen je usazený v civilním a rodinném životě, zná z vlastní zkušenosti každodenní realitu. Zároveň je služebníkem církve, který svou službou a životem posvěcuje širokou oblast života rodinného, profesního a církevního,“ charakterizoval službu delegát pro trvalé jáhny P. Jiří Heblt.

Celkem bude vysvěceno třináct kandidátů trvalého jáhenství. Další jáhenská svěcení – tentokrát s ustanovením pro službu farnosti – se budou konat v Proseči 21. září v 10.00 hodin, v Trutnově 27. září v 10.00 hodin a konečně v Krouně 5. října v 9.30 hodin. V Proseči přijme svěcení Josef Roušar, v Trutnově Josef Čížek, Antonín Fajstavr a Michal Nesvadba, a v Krouně Petr Vtípil. Již v neděli 14. září přijali v Havlíčkově Brodě svěcení Jiří Kadlec a Petr Trefil. (lb)

Galerii naleznete zde.