Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup 1. ledna zasvětí diecézi Panně Marii


Datum:

Velká slavnost 1. ledna 2014 v katedrále naváže na zasvěcení světa Neposkvrněnému Srdci Panny Marie papežem Františkem. Odhalen bude také nový znak diecéze.

Biskup 1. ledna zasvětí diecézi Panně Marii

 

Svatý Otec František v říjnu zasvětil svět Neposkvrněnému Srdci Panny Marie. V Hradci Králové na to naváže velká slavnost, při níž biskup Jan Vokál zasvětí Panně Marii svou diecézi. Mší svatou, kterou bude sloužit 1. ledna 2014 ve 14:00 v katedrále, zároveň zahájí jubilení rok 350. výročí založení hradeckého biskupství.

 

Prvním darem k výročí bude odhalení nového diecézního znaku, jehož autorem je nejvýznamnější žijící církevní heraldik, italský kardinál Andrea di Montezemolo, který navrhl například papežský znak papeže Benedikta XVI. a osobní znaky kardinálů a biskupů. V novém znaku hradecké diecéze doplní tradiční symboliku svatodušní holubice právě mariánské "M".

 

Při novoroční bohoslužbě bude v katedrále přítomna kopie sochy Panny Marie z Fatimy, jejíž originál připutoval do Říma v den, kdy papež František zasvětil svět Panně Marii.

 

Celý výroční rok budou provázet mimořádné pouti po celé diecézi, výstavy či koncerty. Začne už v době adventní, na kterou biskup v pastýřském listě připraví několik témat k rozjímání.

 

Kromě vzpomínek na minulost bude hradecká dicéze v celém příštím roce prožívat také Rok povolání. Biskup se v něm chce zvlášť obracet na mladé. Při novoroční mši svaté přijme několik hradeckých bohoslovců liturgické služby.

 

 

Modlitba za královéhradeckou diecézi