Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V neděli 22. září můžete přispět na církevní školství


Datum:

V hradecké diecézi navštěvuje církevní školy více než 1 300 žáků a studentů.

V neděli 22. září můžete přispět na církevní školství

 

Drazí věřící, bratři a sestry,

v novém školním roce, stejně jako v předchozích letech, vyhlašujeme sbírku na podporu církevního školství v královéhradecké diecézi.

 

V naší diecézi máme 8 církevních škol a školských zařízení:

2 mateřské školy          – v Hradci Králové a Kutné Hoře

2 základní školy           – v Hradci Králové a Borohrádku

3 gymnázia                   – v Hradci Králové, Kutné Hoře a ve Skutči

1 dívčí internát – v Hradci Králové

 

Tyto školy navštěvuje více než 1300 žáků a studentů

Církevní školy jsou financovány dotacemi z MŠMT, ale tato dotace bohužel nepokrývá dostatečně jejich potřeby. Je smutnou skutečností (kterou ve své zprávě zmiňuje i Česká školní inspekce), že na církevních školách jsou dlouhodobě podhodnoceny mzdy. Přesto učitelé pracují s obrovským nasazením a úctou ke svému poslání. Stále ještě nemáme dostatečné vybavení moderní technikou a pomůckami a školní budovy nejsou v ideálním stavu…přesto však mají naše školy velké přednosti, kvůli kterým je rodiče vyhledávají a své děti svěřují do naší péče. Vstřícná atmosféra, bezpečné prostředí, snaha vychovávat žáky s důrazem na křesťanské principy a předávání morálních hodnot, bez nichž by naše společnost nemohla fungovat – to se od nás očekává a to také chceme naplňovat. Bez dostatečného materiálního zázemí by však nemohly být tyto cíle naplněny – proto jako každoročně i letos prosíme o finanční příspěvek, který pomůže školám chybějící prostředky získat.

 

Při této příležitosti mnohokrát děkujeme Vám všem, kteří jste přispěli do loňské sbírky, jejíž výnos činil celkem 750.000,-Kč. Z této částky bylo mezi jednotlivé školy v diecézi rozděleno téměř 450.000,-Kč, z nichž byla financována např. obnova školního hřiště na gymnáziu v HK, nákup učebnic a vybavení odborné učebny hudební výchovy na gymnáziích ve Skutči a Kutné Hoře, nábytek a hračky pro novou školku v Kutné Hoře, či pedagogická asistentka pro žáky se speciálními potřebami na ZŠ v Borohrádku. Zbývajících 300.000,-Kč použilo Biskupství královéhradecké na nezbytné opravy školních budov.

 

Podporu církevního školství můžete vyjádřit nejen vaším finančním příspěvkem do sbírky, ale také například propagací církevních škol ve vašem okolí a v neposlední řadě také modlitbou, aby se církevním školám dařilo naplňovat jejich poslání v naší současné společnosti.

 

S poděkováním za jakoukoli formu podpory našeho úsilí

 

+ Mons. Jan Vokál

biskup královéhradecký

 

P. Karel Moravec

biskupský vikář pro církevní školství                                                                        

 

 

Pozn.: Přispět můžete i složenkou, převodem z účtu, nebo osobním předáním do pokladny na Biskupství královéhradeckém. Další informace poskytne Stanislava Kučerová, odbor církevního školství, tel. 739 344 697, e-mail: kucerova [at] bihk.cz.

 

plakát