Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup Jan Vokál u papeže Františka: Jeho laskavost je opravdová


Datum:

Hradecký biskup se Svatým otcem sloužil Mši svatou, hovořili spolu o pastoraci v diecézi i o postavení církve v české společnosti.

Biskup Jan Vokál u papeže Františka: Jeho laskavost je opravdová

 

Po generální audienci ve středu 8. května ve Vatikánu měl královéhradecký biskup Jan Vokál možnost pozdravit papeže Františka jménem celé diecéze, pomocného biskupa, všech kněží i věřících. Svatý otec ho při té příležitosti pozval na druhý den na svou ranní soukromou Mši svatou v kapli vatikánského domu Svatá Marta, v němž od svého zvolení bydlí.

 

Ve vatikánských úřadech byl ve čtvrtek volný den kvůli Slavnosti Nanebevstoupení Páně, a tak se i papežova ranní Mše svatá v kapli nesla ve velmi komorním duchu. Po bohoslužbě, při níž královéhradecký biskup s papežem koncelebroval, s ním pak mohl také v soukromí posnídat.

 

"Měl jsem možnost se Svatým otcem mezi čtyřma očima hovořit o některých konkrétních pastoračních záležitostech. Papež František mě velmi potěšil svým pochopením a otcovským nadhledem. Jeho bezprostřednost, pokora a laskavost, kterými je znám, jsou skutečné, opravdové," řekl po setkání královéhradecký biskup.

 

Řeč přišla i na aktuální problémy církve v české společnosti.

 

Papež František také zmínil zemřelého českého kardinála Tomáše Špidlíka, který byl stejně jako on jezuita a kterého velmi uznával.

 

S omluvným tónem Svatý otec sám připomněl, že nemůže přijet na Velehrad na oslavy cyrilometodějského jubilea, kam ho čeští biskupové pozvali.