Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Srí Lanka: Velikonoce s pikantní příchutí


Datum:

Slavení Velikonoc na Drí Lance

Srí Lanka: Velikonoce s pikantní příchutí

Pašijový příběh pod horkým velkopátečním sluncem na Srí Lance právě vrcholí. Tisíce lidí shromážděných před kostelem svatých Petra a Pavla v Ragamě nedaleko hlavního města Colomba zvedají svůj pohled k odhalenému kříži, ozývá se hlasitý zvuk řehtačky, detonace, z reproduktoru znějí údery hromu a působivá hudba. Věřící pak doprovázejí pohřební průvod se sneseným Kristovým tělem až dovnitř chrámu, pod nohy mužů nesoucích nosítka pod nebesy kladou bílé plátno a na sochu házejí květy. „Velký pátek zdejší katolíci prožívají velmi silně, je to pro ně jako pohřeb velmi vzácného přítele a podle toho se oblékají a chovají,“ říká P. Reginald Saparamadu, národní ředitel Papežských misijních děl na Srí Lance. Jeho kancelář v těchto dnech zorganizovala pobyt jeho českého kolegy P. Jiřího Šlégra spolu s filmovým dokumentaristou Martinem Rýznarem a redaktorem Radia Proglas Filipem Breindlem. „Načasování našeho pobytu na Velikonoce bylo záměrné, chtěli jsme s místními lidmi, kterým čeští dárci pomáhají, prožít tyto nejvýznamnější dny křesťanského kalendáře. Je to pro nás zajímavá zkušenost a také ukázka velmi živé zbožnosti,“ uvedl P. Šlégr. Česká skupina prožila také venkovní oslavu Květné neděle, mši se svěcením svátostných olejů a obnovou kněžských slibů, která se zde koná v pondělí Svatého týdne, Zelený čtvrtek s adorací dětí v Getsemanské zahradě, ranní velkopáteční pobožnost křížové cesty se scénickým znázorněním jednotlivých zastavení, noční vigilii Vzkříšení s rozléváním požehnané vody do velkých barelů i nedělní slavnost Božího hodu.

Malé nevěsty na Vzkříšení, bosí poutníci v národní bazilice

Křesťané - zpravidla katolíci - tvoří zhruba osm procent populace Srí Lanky, většina obyvatel se hlásí k buddhismu, další k hinduismu či islámu. „Buddhistická kultura se projevuje i v některých našich zvyklostech,“ přibližuje P. Saparamadu a upozorňuje například na uvazování náramků z nití, které věřící odměřili u kříže a Kristovy sochy čekající na pohřeb. Zdejší Velikonoce se také odehrávají v době, kdy se sinhálská i menšinová tamilská komunita připravuje na dubnovou oslavu místního Nového roku - rýže s kokosovým mlékem, která je typickým pokrmem novoročních hostin, nechybí ani na velikonočních tabulích, kde se jinak vyskytují zdejší velmi pikantní, pro někoho spíše velmi pálivé pokrmy.

„Suba Pasqua veva!“ sinhálské přání radostných Velikonoc vyslechla česká skupina velké množství. Přicházeli s ním účastníci sobotní vigilie oblečení jako na svatbu, stejně jako věřící při nedělní mši v národní mariánské bazilice Naší Paní z Lanky, kteří se před vstupem do presbytáře podle místního zvyku zouvali. „Odvážíme si odtud velké povzbuzení, sám pobyt zde vnímám jako určitou formu rekolekce,“ konstatoval P. Šlégr.


Dokumentární film i rozhlasový seriál

České veřejnosti chtějí členové výpravy po návratu do vlasti nabídnout více informací o křesťanech na Srí Lance formou dokumentárního filmu či rozhlasových pořadů na Radiu Proglas včetně cestovního deníku jako Čtení na pokračování. „Díky českým dárcům podporují Papežská misijní díla projekty ve čtyřech diecézích Srí Lanky. Některá tato místa jsme navštívili, jednalo se například o domovy pro opuštěné děti, seminář pro pozdní kněžská povolání, ale také například církevní školu pro neslyšící žáky nebo azyl, v němž řeholní Sestry Dobrého pastýře poskytly zázemí dívkám, které se staly obětí zločinu či týrání. Věříme, že námi zaznamenaná svědectví pomohou rozšířit misijní dílo solidarity mezi Českou republikou a Srí Lankou,“ uzavírá P. Jiří Šlégr.

Rekoleční dům Tewate, Boží hod Velikonoční, L. P. 2012

P. Jiří Šlégr

Martin Rýznar

Filip Breindl