Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zelený čtvrtek


Z diecéze
Datum:

Obřady Zeleného čtvrtku zahájil biskup Jan Vokál velikonoční triduum.

Tento první den Tridua (třídenní) si připomínáme poslední večeři, kterou slavil Ježíš s apoštoly a při níž ustanovil svátost kněžství i eucharistie. Již dopoledne se v katedrálách slaví tzv. Missa chrismatis, mše, při které se světí posvátné oleje k pomazání nemocných, k biřmování a k mazání olejem katechumenů. Při této mši se setkávají všichni kněží příslušné diecéze se svým biskupem. Letos se toto setkání uskuteční až později, jakmile to hygienická opatření dovolí.

Večer se slaví mše svatá na památku poslední večeře Páně, při které se koná též obřad mytí nohou ustanoveným zástupcům farnosti. Toto gesto Ježíšovy pokory, jež vyjádřil svým učedníkům, má být jednak symbolem kněžské pokorné služby společenství,  ale týká se služby v komunitě, ve společnosti i v rodině obecně. „Jak jsem já udělal vám, tak máte dělat i vy." Bývá zvykem, že vybraných zástupců farnosti je dvanáct, stejně jako apoštolů a bývají to muži, ovšem papež František ukázal pravý rozměr této služby tím, že každoročně umývá nohy vězňům, uprchlíkům, muslimům i křesťanům bez rozdílu. 

Při této mši svaté také naposledy (až do příslušné chvíle ve velikonoční vigilii) zazní varhany, zvony a Gloria (chvalozpěv Sláva na výsostech Bohu). Během mše svaté se čtou texty o ustanovení Paschy, Pavlova zmínka o Ježíšově ustanovení eucharistie a evangelijní text o Ježíšově umývání nohou apoštolům ve večeřadle.

Po skončení slavnostní mše svaté se obnažuje oltář, odnáší se svěcená voda z kropenek a eucharistie se přenáší na připravené místo v kostele, kde bývá připraven tzv. Boží hrob, symbol Getsemanské zahrady, zrady a Ježíšovy opuštěnosti.