Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Úterý po 2. neděli velikonoční


Postní doba 2024
Datum:

Tématem letošní brožury Velikonoce je slavnost Seslání Ducha Svatého. Autoři textů jsou naši biskupové a kněží.

Sk 4,32-37

Obec věřících měla jedno srdce a  jednu duši. Nikdo neříkal o  ničem ze svého majetku, že je to jeho vlastní, ale měli všechno společné. Apoštolové vydávali s  velkou působivostí svědectví o zmrtvýchvstání Pána Ježíše a na nich na všech spočívala velká milost. A tak nikdo u nich nežil v nouzi. Kdo měli totiž pole nebo dům, prodávali je a peníze za to stržené přinášeli a kladli apoštolům k nohám. Z toho se pak rozdělovalo každému, jak kdo potřeboval. Tak levita z Kypru Josef, přezvaný od apoštolů Barnabáš, to je v překladu »syn útěchy«, měl pole, prodal ho a peníze přinesl a položil apoštolům k nohám.

Jak krásné je být zamilován do druhého, do druhé. Jak v hloubi srdce povstávají dary nejčistší, kdy nehledíme na cenu mrtvého, ale na hodnotu milovaného. Jak tehdy církev mladá, ryzí láskou naplněná, až po okraj, na svého Mistra hledí a mnozí dle svých možností se k ní, se vším, co mají, připojují. Jak pastýři, i když chudobní, své dary Vlastníkovi všeho přinášejí. Jak církev jedna svatá bije v dějinách jedním srdcem Ježíšovým a Jeho láskou objímá vše, v čem láska byť jen klíčí. Přivítejme toho, kterého svět nepřijal a kterého tma nepohltila, a jesličky mu ve svém srdci vystavme.

Když ve Skutcích apoštolských čteme o povstávání ne z popela kříže, ale ze setkání se Zmrtvýchvstalým, můžeme pociťovat tu sílu Ducha, z které vyrůstali praví Ježíšovi učedníci, ti, již se Duchem Svatým nechali uchvátit. Oni si nenechali ve svém srdci nic pro sebe, protože sami na sobě zakusili, že člověk lpící na „svém“ skutečně nemiluje. Ježíši chudý, dej ať z TEBE dokáži žít. Ať tak jak nemajetná vdova u  chrámové pokladnice odevzdám své naděje skládané do marností. A  dej, ať pro tento svět dokáži svou krev dennodenně vylévat. Jak Ty jsi, Pane, pozemské kraje miloval, až do poslední kapky krve svého Syna, toho jediného. Kap, kap, kap. Umíráš pro mne. Pro toho, který si myslí, že to podstatné již vlastní.

Evropa

Vladimír Holan

Všechny žaláře světa jsou postaveny z kamenů, které dopadaly na Ježíše.

A dělají to dál ruce peněžité, takže nemohou dáti ani almužnu. 

Dál tedy roste žalář za žalářem a skoro všichni už jsme v nich uvězněni

a hynem v nich, jako by si sám Bůh přál, aby byl v nás teprve bez nás…

Ondřej Špinler

×××

Všemohoucí Bože, stůj při nás, ať vydáváme svědectví vzkříšenému Kristu, a dej, ať se na nás jednou zjeví jeho sláva, jejíž zárukou je nám jeho vítězství nad smrtí. Neboť on s tebou v jednotě Ducha Svatého… (Vstupní modlitba)