Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Středa po 3. neděli adventní


Advent
Datum:

Připravte se na Vánoce také pomocí tradiční brožury s texty na každý den Adventu.

Lk 1,26-38

Anděl Gabriel byl poslán od Boha do galilejského města, které se jmenuje Nazaret, k panně zasnoubené s mužem jménem Josef z Davidova rodu a ta panna se jmenovala Maria. Anděl k ní vešel a řekl: „Buď zdráva, milostiplná! Pán s tebou!“ Když to slyšela, ulekla se a uvažovala, co má ten pozdrav znamenat. Anděl jí řekl: „Neboj se, Maria, neboť jsi nalezla milost u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu jméno Ježíš. Bude veliký a bude nazván Synem Nejvyššího. Pán Bůh mu dá trůn jeho předka Davida, bude kralovat nad Jakubovým rodem navěky a  jeho království nebude mít konce.“ Maria řekla andělovi: „Jak se to stane? Vždyť muže nepoznávám.“ Anděl jí odpověděl: „Duch Svatý sestoupí na tebe a moc Nejvyššího tě zastíní. Proto také dítě bude nazváno svaté, Syn Boží. I tvoje příbuzná Alžběta počala ve svém stáří syna a je už v šestém měsíci, ačkoli byla považována za neplodnou. Vždyť u Boha není nic nemožného.“ Maria řekla: „Jsem služebnice Páně: ať se mi stane podle tvého slova.“ A anděl od ní odešel.

Zbývá nám ještě pár posledních adventních dnů, kdy můžeme připravit naše srdce pro Pána Ježíše. V  poselství dnešního evangelia nalézáme několik hlubokých momentů. Naše pozornost se upíná k Panně Marii, která zde sehrává důležitou roli. Její postoj je pro nás velikým vzorem a inspirací.

Bůh vstupuje do dějin a  převrací je. Má pro nás láskyplný plán. Chce nás obdarovat. Vchází do chudého místa Nazareta k obyčejné dívce. Nepřichází do paláce ke královně, ale k prosté a pokorné dívce Marii. Té se zjevuje posel, anděl, který ji nejprve osloví. Když se Maria zalekne, anděl ji uklidňuje slovy: „NEBOJ SE“. Toto slovo slyšíme na jiných místech evangelia i od Ježíše, když ho opakuje apoštolům v  situacích, kdy projevují strach, obavy nad Božími skutky. Bůh promlouvá i k nám: „Neboj se, jsem s Tebou.“ Maria řekla andělovi: „Jak se to může stát…?“ Anděl jí dává návod, PLÁN od Boha. Nebude to snadné, neví, co ji čeká. Maria se snaží pochopit Boží slovo, Boží záměr. V tomto poselství nechce Maria žádné důkazy, potvrzení, projevuje zde svoji víru. „Hle, jsem služebnice Páně, staň se mi podle tvého slova.“ Bůh se dává a  Maria ho přijímá. Má velikou víru a říká ve SVOBODĚ:  „Ano“. Maria je nástrojem Boží lásky k nám. Není nějakou otrokyní, ale služebnicí a hlavně Matkou. Je odevzdaná, pokorná a oddaná, řekla bych hodně odvážná. Bylo to její svobodné rozhodnutí. Bůh má plán i pro nás, dokážeme mu otevřít srdce? Ztišíme se během dne? Uděláme si prostor pro modlitbu? Necháme ho působit v nás? Máme plnou svobodu. Když Boha pustíme do svých životů a do všech situací, otevřeme mu srdce a mysl, zaposloucháme se do jeho hlasu, začnou se dít zázraky. „Neboť, u Boha není nic nemožného.“ Jsme pozváni, abychom ho přijali do svých srdcí a dávali ho světu, který na něj čeká.

Jana Motlová

×××

Bože, tvé věčné Slovo se při andělově zvěstování stalo v lůně neposkvrněné Panny člověkem, a ona ho s pokorou přijala, stala se jeho příbytkem a  byla naplněna světlem Ducha Svatého; pomáhej nám, abychom i  my pokorně přijímali a plnili tvou vůli. Prosíme o to skrze tvého Syna… (Vstupní modlitba)