Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Přihlašování na akce pro seniory v plném proudu


Z diecéze
Datum:

Letošní program Diecézního centra pro seniory zahájí březnové pokračování Akademie pro aktivní třetí věk.

Letošní program Diecézního centra pro seniory zahájí březnové pokračování Akademie pro aktivní třetí věk. V doprovodu P. Jiřího Vojtěcha Černého budou účastníci už podruhé putovat Svatou zemí po stopách Ježíšových. Vzhledem k tomu, že otec Jiří byl ve válkou sužované zemi jako duchovní doprovod poprvé v roce 1996, bude to cestování jistě nadmíru autentické.

V dubnu čeká seniory novinka. Poutně-poznávací zájezd do Beskyd s návštěvou mariánského poutního místa Turzovka-Živčáková. Program slibuje návštěvu oblíbeného Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, výšlap na nejznámější beskydskou horu Radhošť, procházky v okolí krásných Pusteven, kde budou poutníci ubytováni, zastávku ve Frenštátu pod Radhoštěm a v malebných podhorských Velkých Karlovicích. Do známého valašského poutního místa Zašová a „slovenských Lurd“ - na poutní místo Turzovka se s nimi v posledním dubnovém týdnu vydá jako duchovní doprovod Mons. Pavel Rousek, biskupský vikář pro diakonii. Akce je aktuálně plně obsazena.

Novinkou je také májový zájezd do Toskánska s pobytem na ostrově Elba, už dnes plně obsazený. Jeho účastníci uvidí Florencii, úchvatné hlavní město Toskánska Sienu, rodiště světice Kateřiny Sienské, Pisu s její proslulou šikmou věží, město Lucca, kde historie vydává své svědectví na každém rohu, nebo San Gimignano - magické město v samém srdci Toskánska. Chybět nebude putování po starobylé poutní cestě Via Francigena, ochutnávka místního vynikajícího vína Chianti a jako bonus pobyt na krásné Elbě. Nám, na které se letos nedostalo, nezbývá než závidět.

Bohaté zážitky duchovní i cestovatelské určitě přinese Svatojakubská pěší pouť do Santiaga de Compostela s návštěvou Lurd, Garabandalu a Porta, připravená na konec května. Na start oblíbené francouzské královské cesty se senioři přepraví letecky. Putovat budou sice minimálně 100 km, ale bez nutnosti nosit velká zavazadla, k dispozici jim bude po celou dobu luxusní autobus. Společně navštíví také světoznámé francouzské poutní místo Lurdy a pozoruhodné španělské poutní místo Garabandal. Třešničkou na dortu bude pro ty, kdo se přihlásili včas, prohlídka portugalského města vína – Porta.

Neméně bohatý je červen. Zájezd do Slovenského ráje zahrnuje starobylé dřevěné kostely v Gemeru, poutní místo Litmanová a termální lázně Vrbov, to je první nabídka. Cestu k oblíbeným sousedům vystřídá letecký zájezd do Irska a Severního Irska. Putování po stopách sv. Patrika a dalších světců, úžasná historická města, přírodní krásy, Dublin a Belfast.

Prázdniny, to jsou osvědčené pobyty pro prarodiče s vnoučaty, letos pro velký zájem ve dvou turnusech. První začne v den, kdy sv. Markéta hodí srp do žita - 13. července. Druhý třígenerační pobyt přivítají v Marianu v Janských Lázních   17. srpna.

Kdo raději vycestuje, může uvažovat o poutně-poznávacím zájezdu do Tyrolska na přelomu srpna a září, kdy se senioři také znovu vrátí do krkonošského Mariana. Manželé Klimešovi pro ně chystají už tradiční manželské setkání seniorů.

Rovněž duchovně-odpočinkový zájezd do Medjugorje s pobytem u moře na chorvatském poloostrově Pelješac má zářijový termín. Zda dojde i na lodní výlet na úchvatný Mljet, to se teprve uvidí.

A potom už hlavní akce roku - Diecézní setkání seniorů. Loni se ho zúčastnil rekordní počet 250 seniorů! Zajímavý program slibuje i setkání letošní, raději si už dnes zapište do svých diářů datum 26. 9.2024.

Následovat bude poutně-poznávací a relaxační zájezd na řecký ostrov Korfu a do Albánie. Po jarní duchovní obnově s P. Jiřím Vojtěchem Černým budou exercitátory v Janských Lázních P. Dmytro Romanovský v říjnu a P. Jan Linhart v listopadu. Tradiční Adventní setkání seniorů a pokračování Akademie pro aktivní třetí věk v prosinci letošní program DCS uzavřou.

Připraveny jsou ale i další aktivity. Mezigenerační projekt "Zeptej se motýla ..." spojuje Diecézní centrum pro seniory a Církevní základní školu v Hradci Králové. Po mezigenerační mši budou opět senioři u malého občerstvení vážně i nevážně vyprávět dětem.

Zapomenout nelze ani na duchovní pobyt pro animátory seniorů a svatojakubskou pěší pouť za mír po východočeské trase, konanou etapově v průběhu roku. Samozřejmostí jsou modlitby seniorů za mír a SOS modlitby. První letošní setkání v kapli sv. Vojtěcha v Novém Adalbertinu pamatovalo i na oběti útoku na Filozofické fakultě a jejich blízké.  

Ostatní aktivity doplňuje DCS v průběhu roku. Přihlášky a informace: Diecézní centrum pro seniory, Velké nám. 32, 500 03 Hradec Králové, tel.: 737 215 328, 734 435 360, e-mail: dcs [at] bihk.cz

Diecézní centrum pro seniory děkuje všem za dosavadní přízeň, těší se na další společné aktivity a přeje nejen seniorům všechno nejlepší, především pevné zdraví, po celý rok!

Eva Zálešáková