Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Poselství papeže k setkání mladých v Praze


Česko , Z Vatikánu
Datum:

Papež k účastníkům pražské Evropské konference mládeže 11.- 13. července.

Drazí mladí!

Jsem velice rád, že se mohu obrátit k vám, účastníkům Evropské konference mládeže. Chtěl bych vám říci něco, co mi velice leží na srdci, a především bych vás chtěl vyzvat, abyste „starý světadíl“ přetvořili v „nový“, což můžete učinit jedině vy. Vím, že vaše generace hraje několika dobrými kartami: vaše mládí je pozorné a méně podléhá ideologiím, jste zvyklí studovat v jiných evropských zemích, prokazujete ochotu k dobrovolnické práci a vnímavost vůči tématům životního prostředí. Kvůli tomu všemu cítím, že zde existuje naděje.

Vy, mladí Evropané, máte důležité poslání. Zatímco vaši předkové se v minulosti vydávali na jiné kontinenty, vedeni nikoli pokaždé ušlechtilými zájmy, nyní přísluší vám, abyste světu ukázali novou tvář Evropy.

Dosud nebylo bezpečně vysvětleno, jakého původu je označení „Evropa“. Mezi různými domněnkami je jedna výjimečně podmanivá: vztahuje se k výrazu „eurús op“, „veliké oko“, „široký pohled“, který evokuje schopnost hledět za obzor. Európé, mytologická postava, do níž se zamilovali bohové, bývala nazývána „dívkou s velkýma očima“. Proto přemýšlím též o vás, mladí Evropané, jako o lidech se širokým, otevřeným pohledem, schopným přesahu. 

Celý text a video zde.