Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Papež: Umělá inteligence nenahradí moudrost lidského srdce


Z Vatikánu
Datum:

Papež František ke Světovému dni sdělovacích prostředků vyzývá k pěstování moudrosti srdce.

Papež František zveřejnil své poselství ke Světovému dni sdělovacích prostředků 2024, v němž se zaměřil na téma "Umělá inteligence a moudrost srdce: Na cestě k plně lidské komunikaci". Papež František ve svém poselství  vyzývá lidstvo, aby v době umělé inteligence pěstovalo moudrost srdce.

Letošní téma dne, který se slaví 12. května, úzce souvisí s papežovým poselstvím ke Světovému dni míru, které bylo věnováno rozvoji systémů umělé inteligence (AI).

Umělá inteligence "radikálně ovlivňuje svět informací a komunikace a jejím prostřednictvím i určité základy života ve společnosti", uvádí papež v poselství a dodává, že "tyto změny se dotýkají všech".

Papež se tedy ptá: "Jak můžeme zůstat plně lidští a vést tuto kulturní transformaci tak, aby sloužila dobrému účelu?".

Začněme u srdce

V odpovědi na tuto otázku Svatý otec poznamenává, že "v této historické době, která hrozí tím, že se stane bohatou na technologie a chudou na lidskost, musí naše úvahy začít u lidského srdce".

Připomíná, že v Bibli je srdce vnímáno jako místo svobody a rozhodování, "symbolizuje integritu a jednotu a zároveň zapojuje naše emoce, touhy a sny".

Ale, pokračuje, srdce je především "vnitřním místem našeho setkání s Bohem".

"Moudrost srdce je tedy ctnost, která nám umožňuje integrovat celek a jeho části, naše rozhodnutí a jejich důsledky, naši ušlechtilost a zranitelnost, naši minulost a budoucnost, naši individualitu a naši příslušnost k většímu společenství," říká papež.

Příležitost a nebezpečí

Svatý otec dále zdůrazňuje, že takovou moudrost nelze hledat u strojů. Přestože termín "umělá inteligence" nahradil termín "strojové učení", může se podle něj "samotné použití slova "inteligence" ukázat jako zavádějící". Papež vysvětlil, že nestačí umět ukládat data, jak to dělají stroje, ale že je třeba těmto datům dát smysl, a toho jsou schopni "pouze lidské bytosti. V závislosti na sklonu srdce se vše, co je v našem dosahu, stává buď příležitostí, nebo hrozbou," varuje papež. Poznamenává, že technologie simulace, která stojí za algoritmy umělé inteligence, může být užitečná v určitých specifických oblastech. A dodává však, že využití AI se stává "zvráceným, když narušuje náš vztah k druhým lidem a ke skutečnosti. Je totiž nesmírně důležité vědět, že ve špatných rukou by takové nástroje mohly vést ke "znepokojivým scénářům".

Umělou inteligenci je třeba regulovat, tvrdí papež František a uznává, že stejně jako v každém lidském kontextu "regulace sama o sobě nestačí".

Růst lidskosti

Papež František dále vyzývá všechny, aby společně rostli "v lidskosti a jako lidstvo", a připomíná, že všichni jsme vyzváni ke kvalitativnímu skoku, abychom se stali "komplexní, multietnickou, pluralitní, multináboženskou a multikulturní společností". Když Svatý otec hovoří o informacích, upozorňuje, že "informace nelze oddělit od živých vztahů". Vysvětluje, že vztahy zahrnují tělo a ponoření do reálného světa, ale také lidské zkušenosti, "soucit a sdílení". S ohledem na to papež František odkazuje na mnoho reportérů, kteří byli zraněni nebo zabiti při výkonu služby, když se snažili ukázat světu to, co sami viděli. "Neboť jen při takovém přímém kontaktu s utrpením dětí, žen a mužů můžeme docenit absurditu války," říká papež.

Otázky pro dnešek i budoucnost

V závěru svého poselství ke Světovému dni komunikace papež František připomíná, že "je na nás, abychom se rozhodli, zda se staneme potravou pro algoritmy, nebo budeme živit svá srdce onou svobodou, bez níž nemůžeme růst v moudrosti". Pouze společně, uzavírá, můžeme zvýšit svou schopnost rozlišování a bdělosti a vidět věci ve světle jejich naplnění. Papež František se pak modlí, aby lidstvo nikdy neztratilo orientaci a aby se k nám vrátila moudrost, která byla přítomna před všemi moderními technologiemi. Moudrost, říká papež, nám může pomoci "dát systémy umělé inteligence do služeb plně lidské komunikace".

Francesca Merlo - Vatican News