Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Papež František k dětem


Z Vatikánu
Datum:

Poselství k prvnímu Světovému dni dětí: Každé dítě je v Božích očích vzácné.

V sobotu 2. března bylo zveřejněno poselství Svatého otce k prvnímu Světovému dni dětí, který se bude slavit v Římě 25. a 26. května 2024. Papež se obrací na všechny děti světa a zdůrazňuje, že každé je v Božích očích vzácné a vyzývá ke spravedlivějšímu a mírumilovnějšímu světu.

V poselství dětem se uvádí, že všechny jsou štěstím svých rodičů a zároveň jsou radostí lidstva a církve, v níž je každý člověk jako článek velmi dlouhého řetězu, který se táhne od minulosti až do budoucnosti a pokrývá celou zemi. Proto Svatý otec dětem doporučuje, aby vždy pozorně vnímaly příběhy dospělých, protože vzájemným nasloucháním a jednotou můžeme vytvořit lepší svět, přičemž musíme být zároveň sjednoceni s Ježíšem.

Papež vyzývá k solidaritě především s těmi dětmi, které se nebudou moct setkání zúčastnit, protože jsou vězni nelidských situací. "Nezapomínejte na ty, kteří jsou ještě tak malí, ale už se potýkají s nemocemi a obtížemi,  na ty, kteří jsou obětmi války a násilí, na trpící hladem a žízní, na dětí bez domova, na ty, kteří nemohou chodit do školy, na obětí zločineckých gangů, drog nebo jiných forem otroctví a zneužívání. Zkrátka všechny děti, kterým bylo dětství krutě ukradeno.“ 

Papež vyzývá dospělé, aby chránili děti před utrpením a nespravedlností a pomáhali jim růst v lásce a víře, a dodává: "Svět se změní především skrze drobné skutky a neměli bychom se stydět dělat jen malé krůčky. Naopak, naše malost nám připomíná, že jsme křehcí a že se navzájem potřebujeme."

V poslední části poselství se  Svatý otec věnuje důležitosti modlitby, protože aby byl člověk opravdu šťastný, je třeba se hodně modlit. "Modlitba je důležitým nástrojem k vytváření lepší budoucnosti, protože nás spojuje přímo s Bohem, naplňuje naše srdce světlem a teplem a pomáhá nám dělat vše s důvěrou a klidem."

Poselství papeže Františka k prvnímu Světovému dni dětí je výzvou pro nás všechny, abychom pracovali na budování lepší budoucnosti pro děti celého světa.

Zdroj: Vatican News, italská sekce