Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Na Sněžku se putovalo ke sv. Vavřincovi


Z diecéze
Datum:

Poutní bohoslužbu celebrovali biskupové z Polska, Čech i z Německa.

Na vrcholu nejvyšší české hory se ve čtvrtek 10. 8., na svátek sv. Vavřince, sešlo na tisíc poutníků a turistů. Hlavním celebrantem poutní mše svaté byl německý biskup Wolfgang Ipolt z diecéze Görlitz., homilii přednesl emeritní biskup diecéze swidnické Ignacy Dec.  Úvodním slovem všechny přivítal místní legnický biskup Andrzej Siemieniewski.  Na závěr mše svaté si vzal slovo také královéhradecký biskup Jan Vokál a eparcha wroclawsko-koszalinský  Włodzimierz Juszczak .

Pouť na Sněžku se koná každoročně na svátek svatého Vavřince, který je patronem nejen kuchařů, cukrářů, pivovarníků či hostinských, ale i Krkonoš. Jméno svatého Vavřince také nese dřevěná kaple, která stojí na vrcholu Sněžky.

Poutníci na Sněžku vyrazili ráno z několika směrů, například z Pece pod Sněžkou nebo Špindlerova Mlýna a kolem 11 hod. se hlavní proudy potkaly u Slezského domu v Obřím sedle. Poutníci přicházeli čeští,  polští i němečtí.

Svatý Vavřinec se narodil ve 3. století ve Španělsku a byl upálen na železném roštu proto, že po popravě papeže Sixta II. císařem Valeriánem rozdělil církevní poklady mezi prostý lid.

Fotogalerie




Na snímku Mons. Jan Vokál s bývalým prezidentem Václavem Klausem a starostkou Pece pod Sněžkou Ilonou Karlíkovou. 
Na snímku Mons. Jan Vokál s bývalým prezidentem Václavem Klausem a starostkou Pece pod Sněžkou Ilonou Karlíkovou.