Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Lesy to nevzdaly


Z diecéze
Datum:

 Kalamity, těžba a znovuzrození. Takový je život v diecézních lesích.

 

I přes již rok trvající pandemii koronaviru musí  lesní hospodaření pokračovat. Situaci v lesích popsal Ing. Pavel Starý jednatel, lesní společnosti založené v roce 2013.

„Změny v lese obvykle probíhají postupně a poznenáhlu. Největší změna nastává ve fázi, kdy dojde k vykácení lesa a jeho nahrazení novou mladou generací. V tomto směru proměna v lesích probíhá kontinuálně. Oproti společnosti Diecézní lesy Hradec Králové (DLHK). Firma se za poslední čas proměnila výrazně. „V současnosti spravujeme téměř 7 000 ha lesních pozemků patřících Biskupství, kapitulám či farnostem, vykonáváme ale i odbornou správu lesů pro další subjekty, třeba obce či řeholní společnosti. Ustálila se organizační struktura společnosti i počet lesnických úseků. V našich řadách je nově kolega, který má na starosti vodní hospodářství“, říká Ing. Pavel Starý. DLHK si v loňském roce si nechaly uznat lesní porosty pro sběr semen jako reprodukčního materiálu a zahájili první sběry. Diecézní lesy se tedy stále vyvíjejí a proměňují, stejně jako život v lese.

V letech 2018-2020 kůrovcová kalamita zásadním způsobem ovlivnila také hospodaření v lesích. Na jedné straně rostla výše těžeb vynucená především napadením kůrovcem, na druhé straně dramaticky klesala cena sortimentů dříví. Největší problém s odbytem byl v roce 2019, v loňském roce se situace začala měnit k lepšímu. To se odrazilo i na stavu zásob dříví na konci roku, přesto se Diecézním lesům dřevo dařilo prodávat. „Převážná většina vykácených ploch, tedy holin, vznikla především z nahodilých těžeb - vlivem kůrovce, větru a sněhu. Za poslední tři roky tak vzniklo více než 300 ha holin, přičemž za běžných podmínek vychází podíl holin ročně na 60 ha. Eroze půdy kvůli vzniku vykácených ploch nenastala, ale je zapotřebí vzniklé holiny zalesnit, tedy obnovit. A to jednak umělou obnovou - výsadbou sazenic lesních dřevin nebo tou přirozenou - náletem semen stromů v lese“, přiblížil situaci s kůrovcem Ing. Pavel Starý a dodal, že při obnově lesa využívají široké spektrum dřevin a směřují k co největší pestrosti odpovídající přírodním podmínkám daného místa. V současnosti podle něho převažují listnáče, především duby. V loňském roce plocha osázená duby a bukem činila více 50 % celkového podílu, jedle více než 10 %, podíl smrku byl méně než čtvrtina.

 Podle diecézních lesníků je odhad dalšího vývoje kůrovcové kalamity je nejistý. V případě příznivého počasí, především dostatečných srážek a bez výskytu extrémních teplot, lze předpokládat utlumení kalamity v horizontu dvou až tří let. „To je optimistický předpoklad. Případně může přijít nějaký přírodní faktor, který rozvoj kůrovce prudce zbrzdí. To ale nevíme. Ceny vzrostou tehdy, kdy poklesne nabídka dříví na trhu, tedy v okamžiku kdy se vrátíme na běžnou úroveň těžeb. Realitou ovšem bude, že v některých regionech bude nabídka jehličnatého dříví minimální. Práce lesníků je náročná. Pracují se živou přírodou. A v ní se projevují různé nahodilé vlivy, které ovlivňují výsledek. Bez naděje nelze nic smysluplného dělat. Mám naději, že se nám bude dařit pracovat v souladu s přírodou a budeme spoluvytvářet lesy, které budou krásné a budou poskytovat užitek nám i budoucím generacím“, dívá se s optimismem do budoucnosti Ing. Pavel Starý, jemuž život naplňuje i jáhenská služba.

Více o Diecézních lesích Hradec Králové s.r.o.  zde.