Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Čtvrtek po 2. neděli adventní


Advent
Datum:

Připravte se na Vánoce také pomocí tradiční brožury s texty na každý den Adventu, jejichž inspirací byly evangelijní úryvky.

Mt 11,11-15

Ježíš řekl zástupům: „Amen, pravím vám: Mezi těmi, kdo se narodili ze ženy, nepovstal nikdo větší než Jan Křtitel. Ale i ten nejmenší v nebeském království je větší než on. Od času Jana Křtitele až po tuto chvíli nebeské království trpí násilí a násilníci je uchvacují. Neboť všichni Proroci i Zákon prorokovali až do Jana. A chcete -li to přijmout: on je Eliáš, který má přijít. Kdo má uši, slyš!“

Text „mezi těmi, kdo se narodili ze ženy“ mi připomíná přirozený řád Bohem stvořeného světa. I  v  rodině je dobré přirozený, Bohem darovaný řád zachovávat pro dobro všech, kdo do rodiny patří. Ještě dříve, než se narodilo naše první dítě, jsem si často kladla otázku, jak správně děti vychovávat. Podle jakého modelu, jak to všechno uchopit, abychom dětem ukázali správnou cestu, která v každodenním rytmu našich činností povede k Bohu. Pročítali jsme s manželem knihy o výchově, křesťanské i jiné, a stále jsme hledali. Nevím, kdy a jak, ale pochopila jsem, že Bůh nám tuto cestu postupně odhaluje sám. Jsme lidé různí, každému z nás byly dány jiné dary, vyrůstali jsme v rozdílných prostředích, a proto je tím nejdůležitějším výchozím prvkem přirozenost. „… avšak i ten nejmenší je větší než on.“ Ano, Bůh má jiná měřítka než my slabí lidé. Co je slabé, činí silou, z malého tvoří velké. A to je moc dobře, protože když se mi zdá, že úkol, který před sebou vidím, je nad mé síly, když si myslím, že jsem něco pokazila – je tu všemohoucí Bůh a vše může proměnit. Může proměnit i to špatné v dobré.

Markéta a Jaroslav Hamanovi

×××

Neměli bychom ale zaměňovat různé roviny: nelze klást na dvě omezené osoby obrovské břemeno povinnosti zpřítomňovat dokonalým způsobem spojení, které je mezi Kristem a církví, protože manželství jako znamení zahrnuje „dynamický proces, probíhající pozvolna postupným přijímáním Božích darů“. (Amoris laetitia, odst. 122)

×××

Prosíme tě, Bože, probuď v nás upřímnou touhu po opravdovém pokání, abychom ti mohli sloužit s čistým srdcem, a tak připravovat cestu tvému jednorozenému Synu. Neboť on s tebou v jednotě Ducha svatého… (Vstupní modlitba)