Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Beseda se zakladateli Domácího hospice DUHA


Z diecéze , Česko
Datum:

Přijďte si poslechnout si jeden velký příběh...

Domácí hospicová péče je určena těžce nemocným a umírajícím, převážně s onkologickým onemocněním. Taktéž pečujícím rodinám a pozůstalým.  Smyslem služby je zajistit potřebnou péči o nemocného, tak aby mohl prožít poslední dny svého života doma, zajistit kvalitu života až do úplného konce.

Cílem služby je dotknout se všech rovin života nemocného i pečující rodiny. Nejprve je potřeba ošetřit příznaky onemocnění, především bolest. Zajistit, že nebude v posledních chvílích osamocen a že bude zachována jeho lidská důstojnost. Pomoci rodině využít dávky sociální a zdravotní pomoci zprostředkovat potřebné návazné služby. Podpořitr rodinu v doprovázení nemocného a dle potřeby zprostředkovat duchovní péči. Pomoci rodině v pozůstalosti.

Poslání služby se dotýká nejen nemocného a rodiny, která o něj pečuje, ale také celé společnosti. Konkrétními kroky péče pracovníci hospice boří tabu smrti a ukazují, že umírání a smrt jsou také důležitou součástí života. Partnerem hospicového týmu je rodina, která o nemocného pečuje. Všichni pracovníci se ve službě snaží rodinu podpořit tak aby co nejlépe zvládli poslední společné okamžiky se svým blízkým. Intimní prostor rodiny pracovníci přespříliš nenarušují, ale zároveň jsou k dispozici 24 hodin denně když je cokoli potřeba, ať již výjezd nebo jen porada na telefonu. Pracovníci hospice jsou také schopni rozpoznat situaci, kdy již rodina nemá sílu pečovat a pomohou zajistit péči lůžkového zařízení. To se však při všestranné podpoře týmu stává zřídka. Pracovníci hospice spoléhají ve své službě na duchovní pomoc. Součástí týmu je hospicový kaplan, římskokatolický kněz. Spolupráce je navázána i s ostatními církvemi.